Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Iz BiH otišao prije 30 godina: Banjalučanin izveo hiljaditu operaciju u Njemačkoj i to uz pomoć robota

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vahudin Žugor, urolog i šef klinike u Banbergu, te vanredni profesor na Univerzitetu u Kelnu, danas je izveo svoju 1000. operaciju uz pomoć robota “Da Vinči”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr Vahudin Žugor, jedini direktor na klinici koji je nenjemačkog porijekla, pionir je u obavljanju operacija uz asistenciju robota “Da Vinči”, a svoju 1000. operaciju je zaključio uspješno.

  • Operacija je prošla fenomenalno, svi rezultati su dobri. Sve u svemu, brza i efikasna operacija – rekao je Žugor.

Najvažniji je onaj koji operiše

Doktor je već od 2009. i od tada “u kontaktu sa robotima” izveo je više od 4.000 operacija do sad.

Iako je robot efikasna tehnologija, Žugor naglašava da je čovjek koji rukovodi tim robotom odlučujući faktor u izvršenju operacije, a kako je pojasnio, robotika “samo pomaže na osnovu stabilnosti ruke i povećanja koja se nude”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ja operišem sa jednom konzolom koja se nalazi tri do četiri metra udaljena od pacijenta i sa tom konzolom upravljam alatom ili rukama od robota koji se nalaze u tijelu bolesnika. Vi možete na osnovu tog 12 puta povećanja puno bolje da vidite nego na klasičnoj operaciji. Sami ti ubodi su jako minimalni tako da ne ostaje veliki ožiljak – pojasnio je.

Veliki problem robotike jeste to da je skupa tehnologija, međutim, velika razlika je u tome što ova tehnologija ostavlja manju traumu po pacijenta, manje ožiljke, brži oporavak, manja su krvarenja, a pacijenti mogu čak poslije pet dana kući.

  • Recimo, bubrežni problemi, otklanjam jako puno tumora na bubregu i ti ljudi idu nakon tri dana kući – rekao je on.

Na pitanje da li će ova napredna tehnologija i vještačka inteligencija zamijeniti konvencionalni način operisanja, Žugor je istakao: “vrlo je bitno ulagati u znanje i kreativnost, tu vještačka inteligencija igra bitnu ulogu.”

Kako navodi, još puno godina je potrebno da prođe da odlučujući faktor bude robot, a ne čovjek.

  • Najvažniji je onaj koji operiše, robot je faktor koji pomaže za ostvarivanje boljih rezultata – kaže on.

Iz Banjaluke je došao 1993. godine i nije poznavao njemački jezik. Na samom početku je radio kao medicinski tehničar i pokušavao naučiti jezik zemlje u koju je došao.

“Pomoću volje i truda moguće puno stvari napraviti”, rekao je on te dodao “bilo je jako teško i bilo je momenata kada sam mislio da čovjek ne može to izdržati, psihologija igra veliku ulogu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz trud sve je moguće postići

Doktor Žugor navodi da je imao sreću što je 2009. došao u kliniku koja je pionir robotske hirurgije i imao priliku na kojoj je uspio uspješno etablirati tu tehniku.

  • Sa moje strane uvijek postoji želja da se jedna takva tehnologija dovede u BiH. Ja nisam dobio nikakve indikacije da postoji interes za takvu tehnologiju – odgovorio je Žugor na pitanje da li postoji mogućnost da ovakva tehnologija bude dostupna i u BiH.

Time pacijenti ne bi morali ići u druge zemlje zbog operacija, ali morala bi se obezbijediti adekvatna infrastruktura, naglašava on.

Operisao je mnoge pacijente iz cijele bivše Jugoslavije, a veliki broj pacijenata iz BiH mu daje povjerenje za svoje zdravlje.

Poručio je svima da redovno obavljaju medicinske preglede radi prevencije mnogih bolesti, a posebno je poručio mladim osobama da je ovo “društvo sa fenomenalnim mogućnostima” i da uz trud i rad, sve je moguće postići.

- Marketing -