Iranska TV prekinula program: “Izrael nam je ubio generala.” Najavljena osveta

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael intenzivirati svoju borbu protiv Hamasa u narednim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je članovima svoje stranke da je posjetio Gazu u ponedjeljak ujutro i da izraelska vojna kampanja tamo “nije ni blizu kraja”.

Njegovi komentari dolaze nekoliko dana nakon što je američki državni tajnik rekao da bi Izrael trebao smanjiti intenzitet svojih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael ubio važnog iranskog generala, iranska televizija prekinula redovno emitiranje

Večeras stižu i vijesti koje govore i o zaoštravanju između Izraela i Irana. Naime, u izraelskom zračnom napadu izvan sirijske prijestolnice Damaska danas je ubijen viši savjetnik u iranskoj Revolucionarnoj gardi, objavila su tri sigurnosna izvora i iranski državni mediji.

Izvori su Reutersu rekli da je savjetnik, general Sayyed Razi Mousavi, bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana.

“Neću komentirati inozemne izvještaje, ova ili druga na Bliskom istoku”, rekao je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari odgovarajući na pitanje novinara na noćnoj tiskovnoj konferenciji. “Izraelska vojska očito ima zadatak zaštititi sigurnosne interese Izraela”, dodao je.

Iranska državna televizija prekinula je redovno emitiranje vijesti kako bi objavila da je Mousavi ubijen, opisujući ga kao jednog od najstarijih savjetnika garde u Siriji.

Rečeno je da je bio “među onima koji su pratili Qassema Soleimanija”, čelnika elitnih gardijskih snaga Quds koji je ubijen u napadu američkih bespilotnih letjelica u Iraku 2020.

Iranski ambasador u Damasku Hossein Akbari rekao je iranskoj državnoj TV da je Mousavi bio postavljen u veleposlanstvo kao diplomat i da su ga ubile izraelske rakete nakon što se vratio kući s posla.

Iranski predsjednik: Cionistički režim će platiti za ovaj zločin

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da je atentat na Mousavija pokazao slabost Izraela.

“Ovaj čin je znak frustracije i slabosti cionističkog režima u regiji za koju će sigurno platiti cijenu”, rekao je Raisi, prenijeli su iranski mediji.

Revolucionarna garda rekla je da će Izrael ispaštati zbog ubistva Mousavija, koji je imao čin brigadnog generala garde.

“Uzurpator i divlji cionistički režim platit će za ovaj zločin”, rekla je garda u saopćenju pročitanom na državnoj TV.

Iran je poslao stotine pripadnika Garde kao “savjetnike” radi obuke i organizacije tisuće šijitskih boraca iz Iraka, Afganistana i Pakistana kako bi pomogli vladi u građanskom ratu. Borci iz libanonskog Hezbolaha su također blisko surađivali s iranskim vojnim zapovjednicima u Siriji.

Razmjena vatre između Hezbolaha i Irana

Milicija Hezbolah, koju Iran podupire, ponovo je razmijenila vatru s Izraelskim obrambenim snagama (IDF) uzduž libanonske granice u ponedjeljak, rekle su obje strane, piše njemačka agencija dpa.

Hezbolah je rekao da je s juga Libanona pucao na izraelske jedinice u Misgavu na sjeveru Izraela te u Beit Hillelu u Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom.

IDF je objavio da su preko noći i u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak izraelski borbeni zrakoplovi pogodili baze i infrastrukturu Hezbolaha na jugu Libanona.

Izraelski tenkovi su kasnije u ponedjeljak otvorili vatru na mete Hezbolaha na jugu Libanona. Sirene koje upozoravaju na moguće raketne napade odjeknule su poslijepodne u Rosh Hanikri na obali Sredozemnog mora.

Nijedna strana nije pružila informacije o žrtvama.

Netanyahu: Nastavljamo se boriti u Gazi i produbljujemo borbu

Što se tiče izraelske operacije u Gazi, Netanyahu je obećao da će uništiti Hamas i vratiti taoce u Izrael. Na današnjem sastanku  svoje stranke Likud rekao da su trupe koje je susreo tijekom posjeta Gazi pozvale Izrael da se nastavi boriti.

“Svi su me tražili samo jedno: da ne stanemo i nastavimo do kraja”, rekao je.

“Dakle, ne stajemo, nastavljamo se boriti i produbljujemo borbu u narednim danima i bit će to duga borba i nije blizu kraja.”

Ministarstvo zdravstva Gaze koje vodi Hamas priopćilo je danas da je oko 20.674 Palestinaca ubijeno u izraelskim bombardiranjima od tada. Kaže da su većina poginulih žene i djeca.

Oko 1200 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je kada su Hamasovi naoružani pripadnici upali preko granice 7. oktobra. Oko 240 ljudi vraćeno je u Gazu kao taoci. Izrael kaže da su 132 još uvijek u pritvoru.

Egipatska ideja o primirju

U međuvremenu izraelski i arapski mediji navode da je Egipat predložio plan o prekidu vatre između dviju strana. Prema izvješćima, plan bi predviđao postupno oslobađanje svih izraelskih talaca i neodređenog broja palestinskih zatvorenika držanih u izraelskim zatvorima tijekom mjesec i pol dana, završavajući obustavom izraelske ofanzive.

Prethodni sporazum o privremenom primirju koji je ispregovarao Katar omogućio je oslobađanje desetaka talaca iz Gaze u zamjenu za palestinske zarobljenike, piše Index.hr. Do sada su se i Izrael i Hamas opirali sve većim pozivima na prekid vatre.

Netanyahu je ranije danas rekao izraelskom parlamentu da je vojni pritisak rezultirao prethodnim oslobađanjem desetaka talaca. Nećemo moći osloboditi sve otete bez vojnog pritiska, operativnog pritiska, političkog pritiska, stoga jedna stvar neće biti učinjena – nećemo prestati boriti se, rekao je.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE