Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Hurme se većinom uzgajaju na okupiranoj Zapadnoj obali: Izrael se plaši bojkota muslimana tokom Ramazana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski napadi na pojas Gaze značajno su omeli prodaju izraelskih hurmi na evropskom tržištu, posebno u uoči svetog mjeseca Ramazana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike trećina godišnjeg izvoza hurmi u svijetu izraelskih proizvođača se dešava tokom mjeseca Ramazana.

Međutim, strah od bojkota doveo je do pokušaja da se zamagli izraelsko porijeklo voća. Ispitivanje izraelskih proizvoda pojačano je među muslimanskim zajednicama nakon krvoprolića u Gazi.

Industrija u Izraelu izvozi gotovo 340 miliona dolara hurmi godišnje, što ga čini važnom metom kampanja pro-palestinskih pokreta.

Prema izraelskim medijima, marketinška kampanja ukupne vrijednosti od 550.000 dolara za promociju izraelskih Medjool hurmi je odgođena zbog straha od bojkota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina, postoji sve veća kampanja pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) koja vrši ekonomski pritisak na izraelske kompanije da okončaju okupaciju.

“Bilo ko ko pristupi polici i vidi da piše ‘Proizvedeno u Izraelu’ razmisliće dva puta”, rekli su pro-palestinski aktivisti.

S obzirom na važnost voća u islamskom ritualu tokom Ramazana, mnogi muslimani nastoje osigurati da su njihove hurme etički “čiste”.

Izrael je jedan od najvećih proizvođača hurmi na svijetu, posebno popularne sorte Medjool.

“Postoje organizacije koje ulaze u supermarkete u Evropi gdje su hurme sa našim brendom, i stavljaju naljepnice na njih na kojima piše da kupci ‘doprinosu genocidu'”, rekao je jedan izraelski proizvođač za izraelske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinska kampanja solidarnosti tvrdi da se većina izraelskih Medjool hurmi uzgaja u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali od strane izraelskih doseljenika. Aktivisti koji se bore protiv izraelske okupacije redovno upozoravaju ljude da provjere oznake porijekla proizvoda prije kupovine.

Ekonomski uticaj na Izrael može biti prilično značajan. Izrael ima 50 posto udjela na tržištu Medjool hurmi, što ga čini jednim od najvećih po volumenu na svijetu.

Cijeli tekst pročitajte na Forbes.

- Marketing -