Harmonikaš Nahid se tri puta ženio i razvodio istom ženom: Možda se opet prevarim

Za Mostar ga vežu jako lijepa sjećanja i upravo se tu najljepše osjeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nahid Mahmić, harmonikaš iz Zenice (69), ovih dana boravi u Mostaru, uglavnom u staroj gradskoj jezgri gdje u narodnoj nošnji, harmonikom i pjesmom privlači pažnju brojnih turista.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harmonika je, priča Mahmić, njegova velika ljubav, pa na ulicama širom zemlje svira i pjeva isključivo iz velike ljubavi, a zarada koja kako kaže može pokriti samo one osnovne troškove je u drugom planu.

 

Za Mostar ga vežu jako lijepa sjećanja i upravo se tu najljepše osjeća.

 

 

– Najdraže mi je doći u Mostar, ne zbog nekog dočeka, nego što mi je iz dječačkih dana ostao u lijepom sjećanju. Ovdje sam išao u srednju školu, uvijek mi se Mostar sviđao, spavao sam pod Starim mostom, vežu me jako lijepe uspomene, zato od svih gradova u kojima boravim najradije ovdje dolazim, i moja harmonika se zove “Emina” jer sam upoznao jednu Mostarku Eminu, kaže Nahid za N1.

 

 

Najčešće svira u Visokom, Bugojnu, Sarajevu, Travniku, Dubrovniku, time se bavio i prije rata, ali zarada nije ni blizu kao nekad, kaže.

 

– Ja sam u onoj državi radio, imao dobru platu, svirao harmoniku i donosio bi vreću para, imao sam jedan visok nivo, ja sad nisam ni blizu tog nivoa i sa primanjima koja imam od države i ovo što sad sviram, ovo što zaradim je samo da imam za pojest, za goriva i slično, priznaje.

 

 

Imponuje mu kaže što mu turisti prilaze, fotografišu se s njim, a nerijetko mu se pridruže u pjesmi. Ni današnja kiša nije ga spriječila da na Starom mostu izvodi stare narodne pjesme i sevdalinke.

 

Harmoniku staru sedamdeset godina ne ispušta nikad iz ruku, ali prisjetio se perioda kada je ipak morao napraviti pauzu.

 

– Bilo je to zbog moje supruge koja je pomalo bila ljubomorna, ali evo već sam, deset godina bez žene s kojom sam se tri puta vjenčavao i razvodio i više ne mislim, ako se opet ne prevarim, ali sve je moguće možda se desi i četvrti put, iskren je Nahid.

 

Pjesmom i harmonikom je, kaže, osvajao srca brojnih žena. Danas osvaja srca ljudi iz različitih krajeva svijeta, najviše tradicionalnom narodnom nošnjom koju je kako tvrdi sam sašio.

NAJNOVIJE