Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Hamas objavio video koji će razbjesniti Izraelce: Mi smo sagradili temelje države Izrael…

Hamasovo oružano krilo objavilo je u ponedjeljak jednominutni video na svome kanalu na Telegramu koji prikazuje tri izraelska starija taoca kako mole da ih se oslobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškarac, koji se predstavio kao 79-godišnji Haiem Bery, sjedio je između druge dvojice taoca sličnih godina, te je na hebrejskom govorio u kameru. Rekao je da je zarobljen s drugim starijim taocima s hroničnim bolestima i da svi žive u vrlo teškim uslovima.

Mi smo generacija koja je sagradila temelje Izraela. Mi smo ti koji su utemeljili IDF (izraelske oružane snage). Ne razumijemo zašto smo napušteni ovdje“, rekao je.

Morate nas osloboditi. Nije važno pod koju cijenu“, kazao je.

Video završava jednoglasnim riječima sve trojice muškaraca “Ne dopustite da ostarimo ovdje.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael će postupno prelaziti na sljedeću fazu operacija u Gazi

Izrael će postupno prelaziti na novu fazu svojih operacija u Gazi tokom koje će se, navodno, lokalna populacija najprije moći vratiti na sjever obalnog pojasa, rekao je u ponedjeljak izraelski ministar odbrane.

Mogu vam reći da ćemo uskoro moći razlikovati različita područja Gaze“, rekao je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant tokom zajedničke konferencije za medije sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom u Tel Avivu.

U svakom području u kojem ispunimo misiju moći ćemo postupno prijeći na sljedeću fazu i započeti raditi na vraćanju lokalnog stanovništva“, rekao je Gallant.

“To znači da će to prije biti postignuto na sjeveru nego na jugu”.

Američki ministar odbrane također je rekao da nije došao u Izrael da diktira bilo kakav raspored izraelske vojne kampanje, no razgovarao je o prelasku na operacije nižeg intenziteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To ne znači kraj operacija. Ponekad znači da morate biti precizniji, da morate biti fokusiraniji na određeni cilj”, rekao je.

Austin je pozvao na više humanitarne pomoći za palestinsku civilnu populaciju u Pojasu Gaze tokom sastanka s Netanyahuom u ponedjeljak, prema izraelskim izvorima.

Služba za odnose s javnošću izraelske vlade u ponedjeljak je prenijela Austinove riječi da je sastanak bio o tome kako SAD najbolje može podržati Izrael na putu prema “trajnoj” sigurnosti.

(Jutarnji list)