Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kakanj se “guši”: Šta ste vi uradili da to smanjite?

Dobro došli u posljednje dane 2023. godine, po zraku iste kao i dvije decenije ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvanaest godina objavili smo ovaj snimak:

Danas, snimljen sinoć, objavljujemo ovaj:

Primjetite li razliku? Razlike nema osim u naprednijem uređaju kojim se snima, napredovali smo tehnološki ali ekologija je zakazala davno. Vjerovatno ne postoji nijedna sfera društva kao što je to ekologija koja je imala toliko nevladinih orgnaizacija koje su se njom bavile a da danas rezultata nema, osim uklonjenog smeća na izletištima.

Kakanj-X.com

Sad bi trebali napisati – danas se borimo sa zagađenje zraka, međutim, da li se borimo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, prikupljajući podatke sa stanica u Doboju i centru Kaknja u 22 sata sinoć indeks kvaliteta zraka iznosio je u Doboju 101 dok je u centru 116.

Kakanj-X.com

To je video koji ste drugi gledali. Istina, Kakanj nije bio prvi u svijetu po zagađenosti kao što je to Sarajevo, ali kako je u glavnom bh. gradu vlast šarena i uglavnom nefunkcionalna, bazirana na socijalnim davanjima nećemo je uzimati za primjer. U Zeničko-dobojskom kantonu kao jednog od prioritetnih, zbog geografskog položaja i izvora zagađivača bi trebalo nešto poduzeti. Ne danas, trebalo je jučer.

Kakanj-X.com

Prema stručnjacima kao uzroci zagađenja, očekivano, naveden je način grijanja domaćinstava, saobraćaj, nepovoljan geografski položaj općine, industrija te nedostatak političke volje i nedostatak znanja.

Kakanj-X.com

Izvor problema uglavnom je povezan sa ekonomskim standardom jer se smatra nedovoljnim da građani priušte plin kojeg nemamo ili pelet. Ugalj kojeg je sve teže dobiti što zbog nedostatka ali i cijene sve više koristimo kao energent. Posebna tema je koliko je potrebno da dobijete ugalj “legalno” u gradu koji je rudarski i gdje naši ljudi vrše iskop. To je razlog da se stanovnici snalaze kako znaju što povlači i brojne druge rizike, no, imaju li izbora?

Ono što stručnjaci također navode kao jedan od uzroka a o kojem se malo govori jeste da vlasnici neefikasnih kuća (često bez ikakve fasade) koriste uglj u većim količinama a kao posljedicu imamo više štetnih emisija iz kućnog ložišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kakanj-X.com

Saobraćaj se navodi kao drugi najveći uzrok. Problem je u, kako je naglašeno, u starom voznom parku (privatna vozila i javni gradski prijevoz). Nije tajna da sve više stanovnika ima vlastiti automobil zbog čega javni prijevoz pada u zaborav. Također, saobraćajnice ne održavaju to jeste ne čiste se, što doprinosi povećanju količine štetnih materija u zraku. Mnogo poruka dobijemo upravo na ovu temu.

Kakanj-X.com

Sve nabrojano uglavnom se odnosi na građane i ukoliko postoji ta zdrava svijest sami mogu već od danas promijeniti svoje navike i svom djetetu, unuku, unuci… poboljšati zrak.

Panika se digla oko nedostatka broja oboljelih, a to nam ništa ne znači, imamo podatke o zagađenju zraka ali promjene nismo vidjeli.

S druge strane jedan od uzroka ovog problema je što ne postoji politička volja i znanje za rješavanje ovog problema.

Kakanj-X.com

Kao način za smanjenje zagađenja zraka nadležne vlasti mogu uraditi sljedeće: Regulisanje korištenja čvrstih goriva, podsticanje energetske efikasnosti u zgradarstvu, proširenje sistema daljinskog grijanja, strožiji emisioni standardi za vozila u užoj gradskoj jezgri, unapređenje menadžementa parking mjesta u užoj gradskoj jezgri, upravljanje saobraćajem u realnom vremenu, unapređenje javnog prijevoza, popularizacija električnih vozila.

Kakanj-X.com

Pretpostavljamo da nećete vjerovati da upravo ovaj tekst nije naručen već je nastao u ledeno hladnoj prostoriji, koja se teoretski zagrijava sistemom daljinskog grijanja ako je suditi prema računu, a cijena istog od posljednjeg povećanja cijene je veća oko 100%. Ovo bi značilo da stavka “proširenje sistema daljinskog grijanja” je upitna.

Kakanj-X.com

Strožiji emisioni standardi za vozila u užoj gradskoj jezgri gledajući kroz prizmu trenutnog stanja je nemoguće, jer kako će to shvatiti onaj koji parkira nasred glavne saobraćajnice kako bi kupio lijekove ili pojeo ćevape, jer on MORA, jer parking za  njega mora kod ulaza biti obezbijeđen. Znakovi postoje ali sankcije i nadležni su zakazali. Vozači duže vrijeme primorani su kroz grad voziti veleslalom zbog neodgovornih pojedinaca koje niko ne sankcioniše.

Kakanj-X.com

Unapređenje menadžementa parking mjesta je posebna tema koja se godinama provlači ali teško ko istinu da želi reći jer je prema našoj svijesti vrlo bolna, kao ranije rečenom – ne možeš, ne moraš, ne trebaš automobilom doći pred ulaz svakog prostora u gradu.

Kakanj-X.com

Regulisanje korištenja čvrstih goriva je mjera koja bi podrazumijevala zabranu korištenja uglja za grijanje na području čitavog grada, zabranu prodaje vlažnog ogrjevnog drveta i peleta koji nema certifikat o kvalitetu, zabranu prodaje peći i kotlova na čvrsta goriva koja nemaju certifikat o ispitivanju efikasnosti i emisija u zrak.

Kakanj-X.com

Zvuči nemoguće ali uz volju viših nivoa vlasti je vrlo izvodivo. Pitanje koje se ne postavlja jeste zašto država ne subvencionira kupovinu ekološki prihvatljivih peći za stanovništvo jer bi zagađenje zraka iz godine u godinu bilo manje. Ukoliko se sad krene za pet ili deset godina rezultati će biti mnogo bolji.

Kako smo prilično sigurni da se gušimo još jednu deceniju prenosimo preporuke kako da se zaštitite.

(K.P. / Kakanj-X.com)

Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com
Kakanj-X.com