Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Google map vam omogućava da “zamutite” svoju kuću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje određeni koraci koje možemo preduzeti jer nam Google map omogućava da “zamutimo” našu kuću, a u nastavku teksta, koji piše “Familyhandyman”, pronaći ćete detaljno objašnjenje, kao i razlog zbog kojeg biste to trebali i uraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi smo makar jednom naziv naše adrese stanovanja ukucali u polje pretrage Googlea ne bismo li provjerili rezultat iste. Mnogima se javlja osjećaj nelagodnosti nakon što se uvjere koliko brzo i kristalno jasno svako može vidjeti sliku tuđe kuće.

Glavni razlog zamućenja je privatnost

Privatnost, aspekt naših života koji u modernom svijetu rapidno gubimo, svakako bi trebao biti osnovni korak zbog kojeg bi se trebali ovoj temi posvetiti.

Ukoliko bi neko imao loše namjere, više nije neophodno da se nađe na licu mjesta da bi shvatio kako to da uradi – dovoljna su, svega, dva klika mišem za to. Da ne pričamo o situaciji kada su nam djeca sama u kući, koliko god oni godina imali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi razlog mogu biti dragocjenosti, nakit, ili pak antikviteti, ukoliko pripadate krugu kolekcionara. Ne bismo željeli da neko drugi, bez naše saglasnosti, preuzme naš hobi.

Koraci koje možemo preduzeti

Nakon što smo prodiskutovali o razlozima zaštite kao dobrom planu, na red dolazi i jednostavan način za sprovođenje istog. Dakle, idemo redom:

– Otvorimo Google Maps na računaru, ne na telefonu. Nažalost, za ovaj poduhvat pametni telefon nije dorastao zadatku, a korišćenjem browsera na telefonu, iako je moguće, umnogome bespotrebno komplikuje proces. Stoga, tastaturu u ruke, i na sljedeći korak.

– Ukucajte vašu adresu u polju pretrage. Slika vaše kuće će se, gotovo sigurno, odmah pojaviti. Pritisnite na sliku kuće da bi vam mape otvorile prikaz čitave ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pritisnite dugme sa nazivom “Report a problem” (“Prijavite problem”). Velika je vjerovatnoća da će se nalaziti u donjem desnom uglu ekrana.

– Označite šta biste željeli da Google zamuti. Crveno-crni kvadrat će Vam se pojaviti na ekranu; postarajte se da se sve što ne želite na internetu pronađe unutar kvadrata, bilo da je u pitanju kuća, garaža ili nešto drugo. Postoji i opcija da približite i udaljite sliku radi boljeg snalaženja.

– Odaberite među ponuđenim opcijama šta tačno želite zamutiti. Izbor je vaš. Google će vas podstaknuti da date tačan opis onoga što želite zamutiti, tako da budite što možete više precizni, i zapamtite – jednom izbrisana slika ostaje trajno izbrisana.

– Unesite Vašu e-mail adresu i popunite captcha obrazac. Nakon toga potvrdite, i čestitamo vam, uspješno ste obavili zadatak.

Ostaje da čekate odgovor

Ukoliko ste sve korake pravilno ispratili, Google će vam poslati e-mail da će zahtjev obraditi i pravovremeno vas obavijestiti da li je prihvaćen ili odbijen.

Eventualno, Google vas može zamoliti za još informacija, tako da periodično provjeravajte sanduče sa poštom. Nakon što proces bude završen, i stigne vam pozitivan odgovor, moći ćete jednu brigu skinuti sa dnevnog reda, prenosi “BenchMark”.

- Marketing -