Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Genijalno: Ukrajinac od dijelova ruskih tenkova napravio traktor koji uništava mine

Trebale bi godine da se ovo polje ručno razminira te se zajamči da ovdje nema mina”, rekao je Serhej Dudak, koji upravlja specijalnim traktorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski poljoprivrednik smislio je novi način razminiranja svojeg polja nakon ruske invazije – opremio je traktor zaštitnim pločama skinutim s ruskih tenkova i njime upravlja daljinskim upravljačem.

Nakon što su ruske snage prošle godine potisnute iz dijelova istočne Ukrajine za njima su na mnogim poljima ostale mine, zbog čega su poljoprivrednici u stalnoj opasnosti dok siju usjeve za sljedeću žetvu.

Generalni direktor u vlastitoj poljoprivrednoj kompaniji Oleksandr Krivcov odlučio je da ne može čekati prezaposlene službene pirotehničare da očiste njegova polja. Umjesto toga, dizajnirao je traktor na daljinsko upravljanje koji može izdržati eksplozije. Koristeći oklopni dio oštećenih ruskih vojnih vozila zaštitio je karoseriju traktora. Zatim je kupio sistem koji je omogućio njegovom timu da upravlja traktorom na daljinu.

Foto: Reuters

“Počeli smo ovo raditi jer je došlo vrijeme sjetve, a pirotehničari su jako zauzeti”, rekao je Krivcov. “Naletjeli smo na protutenkovsku minu. Zaštita je raznesena, ali traktor je čitav. Svi smo živi i zdravi, a oprema je obnovljena i popravljena”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj rekao je prošle sedmice da su Rusi minirali oko 30 posto ukrajinskog teritorija i da je vlada usredotočena na razminiranje poljoprivrednih zemljišta što je brže moguće. “Nemamo vremena razminiravati polja. Količina posla je ogromna. Trebale bi godine da se ovo polje ručno razminira te se zajamči da ovdje nema mina”, rekao je Serhej Dudak, koji upravlja specijalnim traktorom.