Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Enis Bešlagić objavio dirljiv video sa srbijanskim glumcem: Zajedno iftarimo i mrsimo se

Kad bi političari tako radili gdje bi nam bio kraj, jedan je od komentara ispod objave na Instagramu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca Enis Bešlagić podijelio je na društvenim mrežama kratki video sa beogradskim glumcem Viktorom Savićem, a u koji je stalo mnogo ljubavi, poštovanja i zajedništva.

 

Naime, u Beogradu se završava snimanje filma “Megdan” u kojem jednu od uloga u filmu igra i naš glumac Enis Bešlagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U videu Bešlagić pojašnjava kako je u toku ramazanski i vaskršnji post, te se tom prilikom dva glumca, Bešlagić i Savić, zajedno “mrse”, odnosno prekidaju post. Savić na to dodaje: “Bog je ljubav” i poručuju “volimo vas sve”.

 

 

Ovim gestom glumci su poslali zaista divnu poruku svim postačima i vjernicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Njihov video izazvao je salvu pozitivnih reakcija.

“Blago onom tko to razumije”; “Kad bi političari tako radili gdje bi nam bio kraj”; “Divan video”; “Bravo, samo ljubav”, neki su od komentara ispod objave.

 

Podsjećanja radi, vaskršnji post koji je započeo 27. februara, traje sedam sedmica i najstroži je i najteži post za pravoslavce. Vaskršsnji post naziva se Veliki zbog važnosti i dužine trajanja, ali i Časni, jer obuhvata vrijeme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post uči pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.

 

Ramazan, najvažniji i najsvetiji mjesec muslimana, ove godine je započeo 23. marta i trajat će do 21. aprila, odnosno 30 dana. Ramazan je mjesec posta tokom kojeg se vjernici islamske vjeroispovijesti širom svijeta uzdržavaju od hrane, pića, seksualnih odnosa, kao i loših misli i dijela, i to od jutra (sehura) do večeri (iftara) kako bi se postiglo Božije zadovoljstvo.

 

Po završetku ramazana islamski vjernici dočekuju najveći islamski praznik – Ramazanski bajram.