Elvedin-ef. Ibrahimspahić: Imam je u stalnom kontaktu sa pojedincima različitih profila

Elvedin-ef. Ibrahimspahić, imam Čaršijske džamije u Kaknju je na današnji dan održao prvu hutbu u ovom džematu, a na Facebook stranici ovog džemata objavljen je njen snimak koji, kako se navodi u opisu, svjedoči protoku vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Koliko naše braće sa ovog videa više nisu među nama. Koliko smo se svi promijenili. Allahu naš, uputi nas da svoj život posvetimo tebi i sačuvaj nas stranputice – navedeno je uz opis ovog snimka.

Efedndija Ibrahimspahić za portal Preporod.info govori o svojoj službi u ovom džematu, izazovima i prijatnim momentima imamskog poziva, radu sa mektepskim polaznicima i članovima Mreže mladih.

Kako ističe, prethodno je kao imam 12 godina radio u džematu Putiš, Medžlis Islamske zajednice Busovača, pa je dolaskom u Kakanj, na osnovu stečenog iskustva imao ciljeve i planove u vjersko-prosvjetnoj i infrastrukturnoj oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Uz redovne džematske aktivnosti, posebno smo bili usmjereni na pokretanje kurseva islama, sufare, halke Kur’ana, tematskih tribina i predavanja, sekcije hifza, hora i mektepskog kluba koji će se kasnije institucionalno imenovati kao Mreža mladih.

Vidljivi su rezultati aktivnosti, a posebno ga raduje praćenje napretka pojedinaca koji su od njega učili.

  • Satisfakcija mi je kada vidim da je neki mladi insan, dojučerašnji polaznik mekteba postao aktivan član zajednice, a ostao na pravom putu, dolazi u džamiju i učestvuje u vjerskom životu. Među mojim učenicima su sada doktori, medicinske sestre kojima se i sam obraćam kad se razbolim, advokati, direktori, imami, hafizi, profesori i drugi čestiti članovi društvene zajednice – kaže efendija Ibrahimspahić.

Prilike u kojima se odvijala mektepska pouka s godinama su se mijenjale. Efendija se prisjeća različitih momenata, a kako ističe, mekteb svjedoči opredijeljenosti roditelja i djece da svoju svakodnevnicu vezuju za džamiju.

  • Iz godine u godinu broj polaznika mekteba je rastao tako da je u 2022. bilo upisano oko 550 polaznika. Polaznici mekteba Čaršija su nekoliko godina osvajali prvo mjesto na nivou Medžlisa i redovno bili među prvima na nivou Muftijstva. Do 2015. godine mektepska nastava se odvijala u prostorijama Doma kulture kada prelazimo u prostorije koje smo napravili vlastitim sredstvima i uz pomoć prijatelja. U toku ovih 15 godina 30 učenika mekteba Čaršija je upisalo neku od bosanskohercegovačkih medresa. Svake godine imamo između 40 i 70 novih učača Kur’ana koji sufaru završe u mektebu – istakao je.

Džemat Čaršija je centralni gradski džemat u MIZ Kakanj, pa i imamski poziv podrazumijeva susrete sa različitim pojedincima i grupama.

  • Na svakom namazu prisutan je veliki broj vjernika iz različitih džemata, tako da na dnevnoj bazi govorimo o broju između 500 i 1000 klanjača. Na džumi je prisutno između 500 i 800 vjernika različitih profila. Prisutan je i veliki broj različitih grupacija; ljudi koji različito praktikuju vjerske propise, pojedinci specifične prošlosti, pojedinci koji se bore sa nekim porocima, tako dalje. Svi oni su moj džemat i svima njima sam ja imam. Tako sam se postavio i vidim da me tako i doživljavaju – pojašnjava Ibrahimspahić.

Takav pristup zasigurno ima svoje izazove, traži posvećenost i odricanje, a motivaciju je moguće naći uz analizu izvora islama.

  • Ono što me vodi i daje mi snagu u ovom pozivu jesu riječi Resulullaha, a.s., da su učenjaci nasljednici Allahovih poslanika i svakako ljubav prema ovom pozivu i nada u nagradu od Uzvišenog Allaha za doprinos na putu pozivanja na dobro a odvraćanja od zla – zaključuje mr. Elvedin-ef. Ibrahimspahić imam džemata Čaršija u Kaknju.

Trenutno je u proesu adaptacija i rekonstrukcija ove džamije, a planirano je da početkom mjeseca ramazana u novom ruhu ponovo otvori vrata klanjačima.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE