Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Rasvijetljen veći broj krivičnih djela na području Zenice

Policijski službenici Policijske uprave I su poduzimali intenzivne mjere i radnje na rasvjetljavanju više krivičnih djela imovinskog karaktera, koja su počinjena u periodu od oktobra 2022. godine do januara 2023.godine, na području nadležnosti Policijskih stanica Centar i Crkvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom su otuđivana putnička motorna vozila marke “VW”, tip “Golf 2”, starije proizvodnje, korištenjem podesnog ključa za otključavanje i stavljanje u pogon ili su izvršioci otuđivali predmete iz vozila u koja su prethodno ulazili nasilnim putem, razbijanjem bočnih stakala, a koja su prethodno vlasnici parkirali na slabo osvijetljenim mjestima ili su u vozilima ostavljali predmete koji su bili na vidnom mjestu.

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, policijski službenici su došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem krivičnih djela “Teška krađa” putničkih motornih vozila može dovesti lice K.S. iz Zenice. Izvršenim provjerama na terenu kao i kriminalističkom obradom lica utvrđeni su osnovi sumnje da je osumnjičeni počinio pet krivičnih djela u kojima su otuđivana putnička motorna vozila marke “VW”, tip Golf 2, počinjena na štetu oštećenih lica sa područja grada Zenica.

Dio otuđenih vozila je pronađen i vraćen vlasnicima dok je za ostalim raspisana operativna potraga. Nakon što se izvrše potrebna vještačenja te se izvrše određene analize i provjere, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će biti dostavljeni izveštaji o počinjenim krivičnim djelima protiv osumnjičenog lica.

Također, osumnjičeni K.S. iz Zenice, u prethodnom periodu, je sam ili sa licima B.N. i S.H., oba iz Zenice, vršio krivična djela “Teška krađa” i “Krađa” na način da su upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta, razbijali bočna stakla na vozilima koja su bila parkirana na slabo osvijetljenim mjestima ili su predmeti pogodni za krađu bili ostavljeni na vidnim mjestima u vozilu. Tom prilikom su iz vozila otuđivali, novac, telefone, odjevne predmete, CD playere, alat i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom obrade lica te izvršenim pretresima pronađen je dio otuđenih predmeta koji će nakon prepoznavanja biti vraćeni vlasnicima dok će protiv osumnjičenih lica, nakon kompletiranja predmeta, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, biti dostavljeni odgovarajući izvještaji o počinjenim krivičnim djelima.

Obzirom da postoje indicije da su osumnjičeni B.N. i S.H., identifikovani kao izvršioci određenog broja imovinskih delikata na području Policijske stanice Zavidovići, u toku su aktivnosti na dokazivanju i dokumentovanju predmetnih krivičnih djela.

Također, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona se zahvaljuje savjesnim građanima, koji su korisnim i blagovremenim informacijama pomogli službenicima Policijskih stanica Centar i Crkvice te Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, prilikom identifikacije, lociranja i lišenja slobode osumnjičenih lica.