Egipat zaprijetio povlačenjem iz posredničke uloge u pregovorima o primirju u Gazi

Egipat je danas zaprijetio da će se povući kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi nakon što je CNN izvijestio da su egipatske obavještajne službe promijenile uvjete nedavnog prijedloga primirja i pokvarile dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Pokušaji bacanja sumnje i vrijeđanja egipatskih posredničkih napora samo će dovesti do daljnjih komplikacija situacije u Gazi i cijeloj regiji. Mogli bi natjerati Egipat da se potpuno povuče iz posredovanja u sukobu – rekao je Diaa Rashwan, voditelj egipatskog odjela Državne službe za informiranje na društvenim mrežama.

Citirajući tri upućene osobe, CNN je jučer izvijestio da su egipatske obavještajne službe promijenile uvjete prijedloga prekida vatre na koji je Izrael pristao ranije u svibnju.

Egipat i Katar optuženi da za pristranost

Kada je Hamas 6. maja objavio da prihvaća sporazum, to nije bio onaj sporazum za koji su kolege posrednici iz SAD-a i Katara mislili da je dostavljen Hamasu na razmatranje, navodi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene koje je napravila egipatska obavještajna služba izazvale su bijes američkih, izraelskih i katarskih dužnosnika i dovele do zastoja u pregovorima, kaže ta televizijska mreža.

Rashwan je rekao da je sudjelovanje Kaira kao posrednika rezultat “ponovljenih zahtjeva i inzistiranja” Izraela i SAD-a.

Dodao je da su neke “strane” nedavno okrivile egipatske i katarske posrednike i optužile ih da su pristrani.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE