Mogu da pamte, uče i komuniciraju: 10 činjenica o pčelama koje će vas fascinirati

Svjеtski dan pčеla, obiljеžava sе 20. maja svakе godinе širom svijеta, sa ciljеm da sе skrеnе pažnja na značaj zaštitе pčеla i drugih oprašivača od kojih zavisi opstanak čovjеka i planеtе.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pčele su fascinantna bića koja su sposobna da pamte i komuniciraju. Ovi lеtеći insektioprašuju višе od 80% biljaka kojе koristimo u ishrani. Oprašivačima možеmo da zahvalimo na našim omiljenim namirnicama poput jabuka, kajsija, brеskvi, jagoda i mnogih drugih.

Kaže se vrijedan kao pčela, ali mi vam donosimo 10 zanimljivosti o tom socijalnom insektu koje će vas sigurno oduševiti i pružiti uvid u njihovu korisnost za čitavu planetu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Od pčela i njihove oprašivačke djelatnosti zavisi svaki treći zalogaj hrane čovjeka.

2. Medonosna pčela ima čak 170 receptora mirisa putem kojih se prepoznaje unutar “porodice”.

3. Da bi proizvele 1 kilogram meda pčele treba u košnicu da unesu 3-4 kilograma nektara. Iz jednog cvijeta pčela prikupi samo 0,02 mg nektara.

4. Pčela zamahne krilima 11 400 puta u minuti i taj zvuk registrujemo kao zujanje pčela.

5. Medonosna pčela u toku jednog dana ima u prosjeku 12 izleta iz košnice, na paši se obično zadržava 10-12 minuta i sleti na oko 2500 cvjetova na dnevnom nivou.

6. Pčele su vrlo inteligentne životinje, imaju zadivljujuću sposobnost pamćenja i učenja, kategorizacije sličnih predmeta, simetričnih i asimetričnih oblika. Može da iskalkuliše pređeno rastojanje.

7. Tokom leta kada je najproduktivnija, matica može položiti oko 2500 jaja u toku 24 sata.

8. Pčela može da se udalji od košnice skoro 8 kilometara i bez problema nađe put nazad.

9. Medonosne pčele komuniciraju putem svog jedinstvenog plesa za koji stručnjaci misle da je najkompleksniji u cijelom životinjskom svijetu. On podrazumijeva pokrete, zvuk klepet i brzinu krila.

10.Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE