Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dramatični izvještaji: Upala pluća počela se širiti i među djecom u Europi

Danski zdravstveni zvaničnici objavili su da je bakterijska infekcija protiv koje su antibiotici beskorisni dostigla nivo epidemije. Radi se o istom patogenu kojeg su kineske vlasti okrivile za val upala pluća među djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kini se zbog toga ponovo preporučuju zaštitne maske, a danski stručnjaci su otkrili da se u proteklih pet sedmica broj zabilježenih slučaja utrostručio te da će ove zime biti pogođeno još djece. Osim toga, veći broj upala pluća među djecom je zabilježen i u Švedskoj i u Nizozemskoj.

Hanne-Dorthe Emborg iz danskog instituta Statens Serum je upozorila da pojava upala nije neuobičajena i da su stručnjaci već neko vrijeme predviđaju da će se njihov broj povećati. U Danskoj se ovako nešto događa otprilike svake četiri godine, a zadnji put se dogodilo 2018., izvijestio je Daily Mail.

“Zadnje četiri godine je broj infekcija mikoplazme iznimno nizak i zbog toga nije neuobičajeno da je sada došlo do epidemija. Mi ju zapravo očekujemo otkad smo zbog COVID-a zatvorili zemlju”, pojasnila je.

Ovog puta će, na što su upozorili i u Kini, biti izraženija zbog toga što djeca tokom koronakrize nisu bili izloženi bakteriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoji skupina djece koja nemaju imunitet i možemo očekivati veći broj zaraza nego što smo imali prije pandemije”, pojasnila je.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je ustvrdio da nema straha od pogoršanja situacije.

“Ovo je vrlo čest fenomen u mnogim državama i u Kini je sve pod kontrolom”, rekao je.