Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Djevojka (26) u krevetu zaradila 6.000 eura za mjesec dana

Svi znako koliko je san važan za cjelokupno zdravlje, a prema smjernicama koje je izdala Nacionalna fondacija za spavanje, odraslim osobama koje ne boluju od nekih hroničnih bolesti, potrebno je između 7-9 sati sna svake noći. Istina je, pak, da većina ljudi u proseku spava mnogo manje. Međutim, ima i onih koji se bez izuzetaka pridržavaju ovih preporuka…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Triparna Čakrabarti, 26-godišnja djevojka iz Kalkute, spavala je devet sati bez prestanka 100 dana uzastopno i tako postala prvi “šampion Indije u spavanju”. Takmičenje u kom je Triparna učestvovala i na kom je osvojila 6.000 dolara (oko 5.900 eura), organizovala je kompanija koja se bavi kvalitetom sna, a u namjeri da proširi svijest o važnosti ove navike. Istraživači su uzeli u obzir faktore kao što su trajanje sna, vrijeme koliko je osoba budna, da li je san lak ili dubok…

Stručnjaci ističu da je zdrav san neophodan svima, bez obzira na godine. Spavanje pokreće um, obnavlja tijelo i jača gotovo sve organe. Prema smjernicama koje je izdala Nacionalna fondacija za spavanje, zdravim, odraslim osobama je potrebno između 7-9 sati sna svake noći.

Neki od najozbiljnijih efekata hroničnog nedostatka sna uključuju visok krvni pritisak, dijabetes, srčani udar, srčanu insuficijenciju i moždani udar. Osim ovih fatalnih stanja, mogući su i drugi problemi poput gojaznosti, depresije, pa čak i smanjenog libida… Hroničan nedostatak sna može čak da utiče na izgled, pa i do prevremene pojave bora, tamnih podočnjaka i slično.

Postoji nekoliko prirodnih načina koji će pomoći da lakše zaspimo i ne budimo se tokom noći:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavite da se budite u isto vrijeme svakog dana! Uspostavljenje rutine će vam pomoći da bolje spavate noću. Postepeno će izgraditi i uredan ciklus spavanja.

Sklonite elektroniku! Kada je vrijeme za spavanje, sve elektronske uređaje stavite u drugu sobu i opustite se. Nemojte čak ni da gledate u mobilni telefon najmanje jedan sat prije spavanja.

Isključite sva svjetla prije spavanja! Melatonin, hormon koji reguliše san, oslobađa se samo kada nema svjetla.

Nemojte da pijete kafu uvečer! Poslije 18 sati izbegavajte hranu i pića koja mogu da izazovu nesanicu. Nemojte da pijete čaj i kafu jer sadrže kofein koji održava mozak aktivnim i punim energije.