Inspekcija u akciji: Najviše nepravilnosti u FBiH u podizanju cijena mlijeka, jaja, šećera…

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove od aprila 2021. godine, odnosno od donošenja odluke Vlade FBiH kojom se određuje marža za listu od 17 grupa osnovnih životnih namirnica, kao i za naftne derivate, u kontinuitetu provodi inspekcijski nadzor, te osigurava konstantnu prisutnost i u praćenju stanja po pitanju kontrole cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominiraju prijave za zaštitu prava potrošača i fiskalizaciju, dok je povodom povećanja cijena u svim kategorijama u periodu januar – april 2023. godine primljeno 47 prijava građana putem telefona za prijave, web-stranice i e-maila, navodi se u saopćenju Federalne Uprave za inspekcijske poslove i pojašnjava:

“U periodu januar – april 2023. godine, federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 190 inspekcijskih nadzora po pitanju kontrole cijena, te je konstatovan porast u udjelu nepravilnosti, posebno kod cijena mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine, a potom i mesnih konzervi, te dječjih pelena i sredstava za higijenu (deterdženti, sapuni).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U apotekama su zabilježene nepravilnosti kod formiranja cijena pelena za odrasle i sredstava za higijenu. Za konstatovane nepravilnosti federalni inspektori su izdali 128 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 79.250 maraka.

Nakon sublimiranja podataka dostavljenih od kantonalnih inspekcija, zajedno s nadzorima federalne tržišne inspekcije, na području Federacije BiH je prema trenutno dostupnim informacijama po pitanju kontrole cijena u periodu januar – april 2023. godine izvršeno oko 698 inspekcijskih nadzora, donesena su 42 rješenja o otklanjanju nedostataka, te planirano izdavanje 355 prekršajnih naloga u procijenjenom financijskom iznosu oko 219.450 maraka. Udio utvrđenih prekršaja unutar broja izvršenih inspekcijskih nadzora je oko 50 posto.

Veći broj utvrđenih nepravilnosti, za koje je planirano izdavanje prekršajnih naloga u ovom izvještajnom periodu zabilježen je na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona”, navodi se u saopćenju.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE