Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dinar na Kosovu odlazi u historiju: Srbima sa sjevera te države ostaje obezbijeđen…

Uredba koja izbacuje dinar iz upotrebe na teritoriji Kosova danas je stupila na snagu, s tim što je kosovskim Srbima ostavljen period prilagođavanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od danas se na Kosovu primjenjuje uredba Centralne banke kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta – euro, što znači da će Srbi na sjeveru te države ostati bez mogućnosti korištenja dinara. Na terenu stvari izgledaju sasvim uobičajeno, ali je pitanje kako će se situacija odvijati za dva mjeseca kada prođe period prilagođavanja.

Građani sa sjevera, koji plate primaju u dinarima, više nemaju mogućnost da novac podižu u Komercijalnoj banci, koja je zatvorila svoje poslovnice ostavljajući svima mogućnost da posluju samo u eurima.

Korisnici Komercijalne banke koji baš žele da u toj banci podignu novac morali bi da idu u Rašku, oko 70 kilometara dalje.

Pitanje koje Srbi postavljaju je dokle će to tako biti, kako će funkcionisati Poštanska štedionica ili da li će građani primanja koja im dolaze iz Srbije morati da podižu u eurima. Ono što, takođe, ne znaju jeste dokle će moći da plaćaju u dinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Centralne banke Kosova i Vlade Kosova rekli su danas da neće biti kažnjavanja i da će obezbijediti tranzicioni period, ali se ne zna koliko će on trajati. Evropska unija tražila je da taj period traje što duže. Iz Beograda odgovora o ovim pitanjima još nema.