Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Burno na ulicama New Yorka: Sukobili se izraelski i palestinski demonstranti, desetine policajaca obezbjeđivalo oba skupa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko stotina propalestinskih demonstranata okupilo se na Times Squareu u New Yorku, u znak podrške Palestini, dok se sa druge strane ulice desetine pristalica Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propalestinske pristalice marširale su centralnim dijelom Manhattana, dok su se proizraelski demonstranti okupili u blizini izraelskog konzulata u toj četvrti.

Demonstranti su uzvikivali slogane “Otpor je opravdan” i “Slobodna Palestina”, mašući zastavama i ističući transparente podrške Palestini.

Na suprotnoj strani ulice okupila se i grupa proizraelskih demonstranata, noseći izraelske zastave.

Pojedine pristalice dvije strane su se međusobno verbalno sukobile, ali ih je policija brzo razdvojila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetine policajaca obezbjeđivalo je oba skupa, koji su završeni mirno, prenosi Anadolija.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul osudila je propalestinski skup, navodeći da je “gnusan i moralno odvratan”. Gradonačelnik New Yorka Eric Adams također je propalestinski skup označio “odvratnim”.

“U vrijeme kada se u Izraelu kolju nevini ljudi i kidnapuju djeca, odvratno je da ova grupa ekstremista pokazuje podršku terorizmu. Odbacujem ovo. New York City to odbacuje. Nemojte koristiti naše ulice kako biste širili mržnju”, rekao je Adams na platformi X.

Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatan napad na Izrael nazvan “Aqsa Flood”. Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je njihov napad bio odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 700 Izraelaca, uključujući 73 izraelska vojnika, ubijeno je, a više od 2.300 ranjeno u napadima, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je uzvratio serijom zračnih napada na Pojas Gaze, ubivši više od 430 Palestinaca i ranivši najmanje 2.300.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će iskoristiti svu snagu Izraela da uništi Hamasove kapacitete i “osveti se za ovaj crni dan”.

- Marketing -