Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Budućnost su i usjevi ispod solarnih panela

Čišći i zdraviji, ali i konkurentniji zahvaljujući dronovima, robotima i digitalizaciji. Tako bi ukratko mogli objasniti što smo vidjeli na sajmu Fieragricola Tech u Veroni, a koji nam je predstavio mnoge inovacije za poboljšanje proizvodnje hrane te kako bi se poljoprivrede zemalja Evrope mogle nositi sa zemljama s niskim troškovima rada i repromaterijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kada je u pitanju stočarstvo i ratarstvo, a posebno povrtlarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo obiluje novostima u korištenju savremene tehnologije. Primjerice, svi znamo za postavljene solarne panele na njivama. Oni i kod nas stoje. Ali sada se mogu pokretati kako se sunce pomiče i pratiti ga te sve vrijeme upijati maksimalnu količinu sunčeve energije. No, tu nije kraj. Svaki taj kolektor skuplja i kišnicu i koristi se u proizvodnji povrća u obližnjem povrtnjaku, a često i za nasad ispod samih kolektora.

S vodom se upravlja digitalno, a ispod panela, kako vidite i na fotografijama, uzgaja se neka od kultura i bez problema se pomiču da bi traktori, ali i kombajni mogli raditi ispod njih. Kako ide kombajn tako se podiže panel i kada prođe odmah iza njega se vrati u početni položaj.

Žele pogurati Italiju prema prehrambenoj samodostatnosti

Mnogo toga smo tamo vidjeli. Posebno kada je u pitanju rad na plantažama voća i vinogradima. Dakle, ipak onima koji su plantažno podignuti. Svaki stroj ide sam bez traktora i vozača. Kreće se prema mapi. Pa tako malčer tačno obiđe svaku stabljku i stub i besprijekorno radi danima. Kako je rekao predstavnik jedne takve firme, isto kao što onaj okrugli usisavač pustite po sobi, tako radi i malčer. Primjerice, sada se već došlo i do automatske berbe jabuka, prenosi Agroklub.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Coldiretti je talijansko udruženje poljoprivrednika u kojemu ističu kako spajajući tehnološke inovacije postižu velike uspjehe “Uprkos visokim cijenama potaknutim ratom u Ukrajini i klimatskim promjenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, gnojiva”, naglasili su na otvaranju svojih predavanja. Malčer koji obiđe svaku biljku na plantažama voća i u vinogradima

Inače, tokom dva dana u tri sale desetak sati su se izmjenjivali predavači i svjedočili smo doista velikom interesu talijanskih poljoprivrednika. Filozofija koja spaja ekologiju i ekonomiju jer reducira proizvodne faktore također pozitivno utječe na bilans poduzeća, ističu na ovom sajmu, ili kongresu kako ga mnogi zovu. Cilj je osnovni: poljoprivredu učiniti sposobnom nositi se s potresima na svjetskim tržištima i pogurati Italiju prema prehrambenoj samodostatnosti.

Coldiretti je za tu priliku pripremio izvještaj “Agritech, budućnost hrane” s podacima i analizama o tehnološkim inovacijama u službi poljoprivrednika i potrošača za poboljšanje proizvodnje, odbranu proizvodnje hrane i garanciju snabdijevanja hranom.

Dronovi i roboti

Dronovi vam, zahvaljujući detaljnom mapiranju, omogućuju planiranje potreba biljaka. Roboti su ti koji uz mehaničko uklanjanje korova omogućuju značajno smanjenje hemije. No potrebna je i čista energija, a na sajmu je prostor posvećen i mogućnostima proizvodnje energije na farmi. Korisno za poslovne aktivnosti i pogon bespilotnih letjelica, robota, ali i da upotpunimo sliku i traktora i strojeva za berbu voća kako bi se smanjile emisije i korištenje ugljikovodika na selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače suorganizatori, udruženja Aiel i Esco Agroenergetica, predstavili su se na štandu izrađenom u potpunosti od recikliranog kartona koji se iznova može reciklirati u skladu sa smjernicama dobre prakse. Prikazali su mogućnosti eko održivosti i kružnog gospodarstva u uzgoju maslina kao i mogućnosti berbe sa što je moguće manje radnika. Zanimljivo je bilo i pratiti predavanja na temu “Solarne i obnovljive tehnologije za smanjenje troškova energije na farmama”.

Kako se čulo na sajmu, sateliti i dronovi, roboti i senzori sposobni su danas upravljati usjevima, ali i uštedom energije, prije svega vodnih resursa. Poljoprivreda je ta koja gleda u budućnost jače nego ikada.

Romagna Impianti, mlada je i dinamična kompanija nastala u maju 2013. godine s idejom pružanja kvalitetnih usluga poljoprivrednim gazdinstvima s čijim smo se proizvodima upoznali na sajmu. Projektiranje i izgradnja vinograda, protivgradni i sistemi navodnjavanja, zeleno upravljanje kao i agrotehničko savjetovanje. Njhov eGreen system oduševljava. Upravo što smo govorili. Korištenje energije sunca, kiše i zemljišta besprijekorno.

Prirodnim neprijateljima protiv nametnika

Zanimljivi nastup je imala i kompnaija Koppert. Poznata i sa svojim djelovanjem u Hrvatskoj.

“Kako bi naš svijet bio održiviji, potrebna su nam rješenja za siguran i zdrav uzgoj biljaka. Vjerujemo kako odgovori na te poljoprivredne izazove leže u samoj prirodi. Pa smo postali partneri s prirodom. I pomažemo našem planetu pronaći ravnotežu koristeći se prirodnim neprijateljima u borbi protiv nametnika, bumbarima za oprašivanje, mikroorganizmima i biostimulatorima koji pomažu, štite i jačaju usjeve, poboljšavajući zdravlje biljke iznad i ispod zemlje”, ističu na njihovu štandu.

Ova je kompanija osnovana 1967. godine, a pokrenuo ju je Jan Koppert, nizozemski uzgajivač s jasnom vizijom: Svijetu je potrebna alternativa za hemijske pesticide.

Kako su naveli, faktori koji utječu na otpornost i snagu usjeva neprestano se razvijaju povećanjem potražnje korisnika. Odgovarajuća klima, dostatna količina svjetla, dobro navodnjavanje, odgovarajuća količina hranjivih tvari biljke i integrirano upravljanje nametnicima primjeri su pozitivnih utjecaja. Daljnjim razvojem genske tehnologije i različitim poboljšanjima potreba za optimiziranjem zdravlja i potencijala biljke i dalje će imati ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi. Sada je u fokusu ove kompanije upotreba dronova u kontroli usjeva.