Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Brend iz Bosne i Hercegovine prepoznala Evropska unija: Sjajno ide uz roštilj, proizvodi ga tek nekoliko žena…

Gatački kajmak nedavno je promovisan i na zvaničnom sajtu EU za zapadni Balkan, a njegova promocija i brendiranje su veoma bitni za opštinu i ovu regiju, u kojoj je poljoprivreda jedna od najvažnijih djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Za jedinstveni gatački kajmak iz mješine, koji se po tradicionalnoj recepturi pravi u Gacku i obližnjim dijelovima Hercegovine, pokrenuta je inicijativa za zaštitu i promociju, da bi se podstakla njegova veća proizvodnja, a javnost šire upoznala sa tim kvalitetnim proizvodom, izjavila je predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović.

Ona je napomenula da gatački kajmak iz mješine sada pravi petnaestak žena iz tog udruženja i da ga ima malo na tržištu, pa žele da ga zaštite i podstaknu i druge da ga proizvode. Milovićeva je istakla da se taj kajmak najviše prodaje na pijacama i servira u obližnjim restoranima.

Milovićeva je navela da je Udruženje pokrenulo inicijativu za zaštitu geografskog porijekla gatačkog kajmaka iz mješine u saradnji sa opštinom, a zatim je realizovan i projekat sa EU o njegovoj proizvodnji i brendiranju, s tim da planiraju da rade i specifikaciju da bi dobili rješenje o zaštiti, piše Ljudski.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je rekla da postoji jedinstven, tradicionalan, način pravljenja gatačkog kajmaka iz mješine tako što se mlijeko prvo prokuha, odnosno uzvari, a zatim ostavi da tako stoji od 24 do 48 sati da bi se kajmak uhvatio.

“Zatim se kajmak skida, stavlja u kace i soli, gdje stoji oko 20 dana da bi se ocijedio i onda prebacuje u mješine na dozrijevanju oko dva mjeseca, što mu daje karakterističan ukus i aromu”, pojasnila je Milović.