Bosanac se izdigao iz pepela: Preko noći izgubio ogromno bogatstvo, danas konačno živi svoj san

“Shvatio sam da o životu ne znam ništa. A mislio sam da znam sve“ –  riječi su ovo Nihada Softića iz Gračanice, čovjeka koji je preko noći izgubio ogromno bogatstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova firma sa 60 poslovnica širom Bosne i Hercegovine i 500 zaposlenih propala je preko noći. A kao neko kome je posao značio sve, ko je posao živio i u snu, kroz Nihadovu glavu u tom periodu prolazile su samo najcrnje misli. Međutim, ovaj čovjek se uhvatio u koštac sa životom i svime što ga zadesilo te odlučio da neprilike pretvori u prilike, piše Ljudski.ba.

Nihad je bio personifikacija za biznis, prvi izbor brojnih kompanija koje su dodjeljivale najveća priznanja u ovoj branši. Posjedovao je kompaniju koja je zapošljavala više od 500 uposlenika diljem Bosne i Hercegovine, međutim, preko noći sve je to nestalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo to i jeste život. Taj paradoks da ono što je loše ne mora značiti na kraju da neće biti dobro. Tako je bilo i u mom slučaju. To iskustvo, životna drama i poslovni neuspjeh o kojem vrlo rado pričam, jer želim ljude da potaknem da znaju da uvijek ima novi početak bez obzira na to šta da se u životu desi”.

U potpunom gubitku biznisa, novca, ostao je i bez bliskih ljudi koje je smatrao prijateljima. Kaže, to ga nije obeshrabrilo da krene dalje kroz život. Životna borba odvela ga je do dalekog Afganistana, gdje je zaradio novac koji je odlučio rizično investirati u novi biznis. Biznis koji će postati misija – prenošenje znanja mladim naraštajima. Nihad i njegova supruga Alma otvorili su školu za djecu od jedne do 14 godina, a rad s djecom osmišljen je tako da u najranijoj dobi djeca otkriju talent koji se vremenom može usavršavati, po uzoru na zapadnjački sistem.

„Svaki dan imamo pitanje dana, gdje otvorimo neko pitanje koje jeste možda za djecu i teško, ali nama je najbitnija ta introspekcija. Da se zavuku u sebe da pronađu odgovor i da ga iskomuniciraju“, objašnjava Nihad.

O životnom iskustvu, koje bi drugi smatrali neuspjehom i stidjeli ga se, Nihad rado priča, jer smatra da sve to ima svoju svrhu i daleko veću filozofiju nego što je bio jedan brend ili logo. Počeo je da piše i dijeli svoja razmišljanja.

„Kad imate neke unutrašnje glasove koji vam govore: stvoren si da nešto ostaviš iza sebe. I upravo sam tome posvetio život. Da nešto ostavimo iza sebe“, poručuje.

Dakle, ključ uspjeha krije se možda u stavu da odustajanje nije izbor, život pred nas stavlja različite bitke, koje moramo dobiti strateški kao što je to uradio Nihad Softić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE