Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Bosanac jedan od vodećih njemačkih robotskih hirurga: Iz BiH ga nikad nisu kontaktirali

Banjalučanin Vahudin Zugor je direktor urološke klinike u Bambergu i jedan od vodećih robotskih hirurga u Njemačkoj i Evropi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je jedini doktor porijeklom iz bivše Jugoslavije koji se bavi vrhunskom robotskom operativnom terapijom u čitavoj Evropi.Za početak razgovora dr Zugor kaže kako mu je prvih godina u Njemačkoj bilo jako teško, jer je nostalgija za Banjalukom činila svoje.

Rado se sjeća svog grada, prijatelja, studentskih dana, a kako kaže, sada poslije nekoliko decenija u Bambergu, počeo ga je kao i Njemačku, doživljavati kao svoje. Još uvijek je u redovnom kontaktu sa kolegama iz studentskih dana koji žive u Banjaluci.

“Na početku moga rada u Bambergu, koja je konzervativna sredina bilo je mnogo skepse i sumnje oko uspješnosti robotske tehnike i mojih operativnih vjestina. Nakon nekoliko sedmica je sumnjičavost nestala jer se ova operativna tehnika kroz moje iskustvo počela širiti velikom brzinom i sada je nemoguće raditi operativnu urologiju bez robotike. Cilj mi je u narednom periodu da postanemo ne samo referentni centar za robotiku, nego i vodeća urološka klinika za minimalno invazivnu hirurgiju u Bavarskoj”, priča profesor Vahudin Zugor.

Najpriznatija robotska klinikaPrije nešto više od četiri godine postao je direktor urološke klinike u Bambergu, gdje je uspio je da ovu bolničku instituciju organizuje po najsavremenijim svjetskim standardima i vrhunskom tehnologijom, te da ona postane jedna od najvećih i najpriznatijih robotskih klinika u Bavarskoj u kojoj gravitira preko 13 miliona ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegovoj klinici se robotskim sistemima najviše operišu karcinomi prostate i bubrega, ali i mnogi funkcionalni i rekonstruktivni zahvati poput suženja mokraćovoda ili otklanjanje velikih kamenaca iz gornjih urinarnih puteva. Ukupno naš sugovornik je operisao 26 različitih operativnih indikacija u stomaku putem robotskih sistema.

Uveo inovativne metode liječenja

“Uveo sam i neke inovativne metode liječenja robotima, mnogobrojne zahvate sam već publikovao u brojnim stručnim medicinskim žurnalima u Americi i Njemackoj. Tu mislim prije svega na rijetke i inovativne rekonstruktivne operacije na urogenitalnim organima, ali i operacije velikih tumora bubrega i nadbubrežne žlijezde. Mnogobrojni operisani pacijenti odlaze nakon operacije zadovoljni svojim kućama, što se odražava na fantastične ocjene putem internetskih portala, tako da je urološka klinika najbolje ocjenjena ustanova na ovoj bolnici u Bambergu”, ističe doktor Vahudin Zugor.

4.000 operacija sa robotskim sistemima

Do sada je profesor Zugor u svojoj karijeri obavio blizu 4000 operacija sa robotskim sistemima Da Vinci što je u samom vrhu svih klinika u Njemackoj. Njegov pionirski rad je započeo na klinici u Gronau 2009. godine, gdje je ovladao ovim operativnim tehnikama. Na urološkoj klinici univerziteta u Kölnu je proveo tri godine, a tu je takođe etablirao robotsku tehnologiju.Njegov tim –  doktori iz različitih država, kulturaU ekipi doktora nalaze se doktori iz različitih  država i različitih kultura i mentaliteta. Tako je njegov glavni zamjenik porijeklom iz Gruzije, a većina asistenata su iz arapskih zemalja.

“Upravo ova multietničnost i šarolikost kultura su veliki izazov za stvaranje jednog dobro ukomponovanog i uspješnog medicinskog tima. Ja potičem iz Bosne i Hercegovine, iz Banjaluke, tako da sam do rata bio u prilici da se družim i radim sa mnogim ljudima koji potiču iz različitih vjera i nacija. To je moja prednost, multikultura i multietničnost”.

Životna želja

Mnogi pacijenti iz Bosne i Hercegovine dolaze na liječenje u Bamberg i traže pomoć i savjet od doktora Vahudina Zugora. A njegova životna želja je da robotska hirurgija “dođe” i u BiH, piše Banjaluka.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moj cilj i životna  želja mi je da jednog dana dođe robotska hirurgija i u moju BiH. Za jedan takav projekt je potrebna specijalna infrastruktura, ogromna motivacija i edukacija kompletne robotske  ekipe i medicinskog tima. Trenutno nema takve robotike i hirurgije u Bosni, ali se nadam da ce jednog dana nase znanje i iskustvo koje smo sticali vani, biti iskorišteno i upotrebljeno i u našoj matičnoj domovini, kaže profesor dr med. Vahudin Zugor

On dodaje kako je u BiH ovaj segment medicine kojim se on bavi, na veoma niskom nivou, odnosno da robotski sistemi nisu etablirani pa su pacijenti prinuđeni ili da se operišu klasičnim otvorenim putem ili da idu u inostranstvo. Profesora Zugora do sada niko od stručnih institucija iz matične domovine nije kontaktirao. Tek putem medija i novinskih kuća se saznalo za našeg rođenog Banjalučanina, a sada renomiranog robotskog hirurga.