Borrell: Trebalo bi se moći kritikovati Izrael bez da vas se optuži za antisemitizam

Izraelsko djelovanje bi se trebalo moći kritikovati bez optužbi o mržnji prema Židovima, rekao je danas u Evropskom parlamentu Josep Borrell, vanjskopolitički šef Evropske unije. Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u parlamentu u Strasbourgu govorio je nakon povratka s petodnevne misije na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osudio je Hamasov napad 7. oktobra, prozvavši ga najvećim masakrom Židova od Drugog svjetskog rata, ali potom i ono što su Ujedinjeni narodi proglasili “humanitarnom katastrofom” u Pojasu Gaze.

  • Rezultat blokade koja je spriječila dolazak ključnih potrepština isto je svojevrsni masakr – rekao je španski socijalist.
  • Treba priznati pravo Izraela da se brani, ali istovremeno biti ogorčen oko toga što se događa palestinskim civilima – rekao je Borrell, pa naglasio da bi se politike Izraela trebale moći kritizirati “bez optužbi da se mrzi Židove”.

EU povjerenik upozorio na stradavanje žene i djece

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjskopolitički šef EU rekao je da je on bio među prvima koji se suprotstavio prekidu opskrbe Pojasa Gaze vodom i strujom, što je kršenje međunarodnog prava, te da je poručio Izraelu da treba enklavi omogućiti pristup lijekovima, uključujući anestetike.

Naglasio je da je EU iznimno zabrinuta i zbog napada izraelskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali na civilno palestinsko stanovništvo.

Borrell je kazao kako se ovaj sukob ne može riješiti vojnim putem te da Hamas ne može ostati na vlasti u Gazi, ali i da ona ne može biti pod kontrolom Izraela.

Povjerenik Evropske komisije za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič upozorio je kako je u Pojasu Gaze poginulo najmanje 12 hiljada ljudi, uključujući velik broj žene i djece, da je 1.7 miliona ljudi u izbjeglištvu te da nedostaju osnovne potrepštine poput hrane, lijekova i vode.

Humanitarna pomoć u hrani odgovara na samo 10 posto potreba, samo 9 od 35 bolnica u enklavi radi, dnevno ulazi samo 50 kamiona s potrepštinama, a prošle sedmice nekoliko dana nije ušao nijedan, dodao je Lenarčič, također upozorivši da se mora zaustaviti nasilje izraelskih ekstremističkih naseljenika na Zapadnoj obali.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE