― Marketing ―

Bolesti današnjice: Da li ste i vi jedan od radnika koje muče ovi simptomi?

- Marketing -

Sedam od 10 radnika je iskusilo tzv. sindrom sagorijevanja (burnout) ili prevaranta (imposter) u posljednjih godinu dana, a više od dvoje na njih pet (42 posto) iskusilo je i jedno i drugo, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, koja je uključila više od 10.000 radnika u okviru Asana izvještaja o anatomiji rada za 2022. godinu, otkrila je da osnovni uzroci svakog stanja mogu biti povezani, uz najveći rizik da radnici dožive oba.

Istraživanje je takođe naglasilo negativan uticaj koji sagorijevanje može da ima na organizaciju, pri čemu 70 posto tzv. C-suite lidera (direktori na raznim pozicijama) – kaže da izgaranje utiče na njihovu sposobnost da donose odluke.

- Marketing -

Pored toga, nalazi su pokazali da svako ko na radnom mjestu pati od sagorijevanja ima veći rizik od niskog morala (35 procenata); manje je angažovan (30 procenata); pravi više grešaka (27 procenata); i napušta kompaniju (25 procenata).

Stručnjaci apeluju da timovi moraju biti pravilno popunjeni da bi se suprotstavili ovom problemu; kompanije treba da se bolje pozabave ravnotežom između posla i privatnog života. Na zdraviju radnu atmosferu, kažu, utiče i povećanje broja zaposlenih.

– Pored toga, lideri imaju centralnu ulogu i mogu da modeliraju zdravu ravnotežu između posla i privatnog života tako što odlaze u 17 sati, da pokupe svoju djecu, na primer. Međutim, teško je to učiniti u današnje vrijeme jer niko ne želi da bude viđen kao slabić – kaže kaže Idris Aršad, partner u “St Christopher’s Hospice”.

Aršad takođe kaže da zaposleni, rukovodioci i menadžeri timova moraju da rade zajedno kako bi se osiguralo da se kulture prekomjernog rada ne šire.

– Potrebni su nam linijski menadžeri, da efikasnije upravljaju poslom i učinkom, ali zaposleni takođe mogu biti dio problema i menadžeri zatvaraju oči pred tim. Oni se trude da urade više posla, a mi to shvatimo tek kada su potpuno iscrpljeni – rekao je.

Međutim, istraživanje je takođe pokazalo da se više od polovine (51 posto) radnika ne osjeća prijatno da razgovara sa svojim menadžerom o sagorijevanju, piše Telegraf Biznis.

Kada je riječ o tzv. sindromu prevaranta, evo šta on znači: to je psihološki obrazac u kojem čovek sumnja u svoje vještine, talente, postignuća i uopšteno, u sebe, i ima neku vrstu straha da će biti okarakterisan kao prevarant.

- Marketing -

Najveći stočar sa Vlasinja sa najviše štala, ovo nema nigdje

Ćamil Mutapčić je vjerovatno najveći stočar sa Vlasinja koji ne planira odustajati od stočarstva iako je u godinama u kojima bi trebao odmarati...