Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Blizanci rođeni iz 30-godišnjih zamrznutih embriona, majka tri godine starija od njih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blizanci Timothy i Lydia Ridgeway rođeni su 30 godina nakon što su zamrznuti kao embrioni u aprilu 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni drže rekord u razvoju od najduže zamrznutih embriona za koje se zna da rezultiraju rođenjem, iako su bili pohranjeni u tečni azot zajedno sa hiljadama drugih embriona.

Usvojeni embrioni su zamrznuti 1992. godine, a blizanci su rođeni tačno tri decenije kasnije, piše Insider.

Rachel Ridgeway, majka šestero djece, ovaj put je samo tri godine starija (iako tehnički) od svoje novorođenčadi. Vjeruje se da su se blizanci razvili iz najstarijih poznatih embriona koji su doveli do rođenja.

Pogledajte video OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biološki roditelji novorođenčadi, koji su ostali anonimni, donirali su svoje ostatke embriona Nacionalnom centru za doniranje embriona nakon vantjelesne oplodnje. Kršćanska neprofitna organizacija nudi prenos zamrznutih embriona samo heteroseksualnim parovima koji su u braku najmanje tri godine.

Porodica Ridgeway iako je imala četvero djece u dobi od 2 do 8 godina, odlučili  su da se obrate i NEDC-u u decembru 2019. “Bila nam je potrebna pomoć u vezi sa plodnošću da bismo začeli naše troje najstarije djece”, rekla je Rachel, koja je uzimala lijek za povećanje hormona Clomid.

NEDC (Nacionalni centar za doniranje embriona) je osnovan 2002. godine kao način da se pomogne ljudima da započnu – ili, poput Ridgewaysa, prošire svoje porodice.

“Imao sam 5 godina kada je Bog dao život ovim embrionima”, rekao je Philip, pobožni kršćanin.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nevjerovatno je čak i razmišljati o tome. Uglavnom svi sa kojima smo razgovarali imaju problema da shvate taj proces.” rekao je Philip. Par je novac koji bi potrošio na tretmane neplodnosti iskoristio da plati za usvajanje zamrznutih embriona.

“Odlučili smo da novac koji bismo inače koristili za njegu plodnosti uložimo u usvajanje embriona”, rekla je Rachel.

Stvari su se promijenile nekoliko mjeseci kasnije kada su bili iznenađeni što su prirodno začeli svoje četvrto dijete, koje sada ima 2 godine. Philip je rekao da su bili motivisani i istrajni u svojim vjerskim uvjerenjima.

“Uvijek smo mislili: ‘Hajde da imamo onoliko djece koliko Bog želi da nam da'”, rekla je 35-godišnjakinja.

 

Rekordno rođenje blizanaca potvrdila je Medicinska biblioteka Univerziteta Tennessee u Prestonu. Prethodni rekorder bilo je dijete po imenu Molly Gibson, koje je rođeno 2017. godine. Zamrznuti embrion koji je kasnije postao Molly čuvan je 24 godine.

Što se tiče Ridgewaysa nisu odabrali 30-godišnje embrije za publicitet. Roditelji planiraju da blizancima ispričaju priču o njihovom začeću kada budu stariji.

 

“Naši planovi za blizance su da osiguramo da njihovo usvajanje bude dio njihove priče. Želimo da to zadržimo kao normalan dio njihovih života.” rekla je Rachel. ”

Rekla je da će im porodica reći o njihovom porijeklu kada budu mogli razumjeti.

“Uvijek će znati da su usvojeni”, dodala je Rachel.

“Želimo da budemo sigurni da znaju da ih usvajanje embrija čini posebnim.”

- Marketing -