Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Behija Kulović traži pokretanje istrage protiv doktora Čehića nakon optužbi pacijentica za seksualno uznemiravanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom optužbi više pacijentica koje prolaze proces biomedicinski pomognute oplodnje na račun doktora Ermina Čehića da ih je prilikom pregleda seksualno uznemiravao, reagovala je Behija Kulović, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulović traži reakciju i uključivanje Kantonalnog tužilaštva i pokretanje istrage o tim slučajevima.

 “Vrlo dobro znamo o kako osjetljivoj kategoriji je riječ kad su u pitanju žene koje se podvrgavaju biomedicinski pomognutoj oplodnji. Niz njih iznijelo je uznemirujuće detalje pregleda i to kod doktora koji je jedna od ključnih karika da bi se uopće tom procesu podvrgle. Nema sumnje da je to unijelo nemir i među druge žene koje su imale sličnu namjeru u borbi za potomstvo. Neophodno je što skorije rasvijetliti slučaj. Sudeći po istupima u javnosti sam doktor se nije potrudio da dokaže kako je postupak koji je primjenjivao bio medicinski neophodan, a brojne njegove kolege su rekle da nije”.

“Pravosuđe mora dati konačnu riječ i mora se skinuti ljaga s cjelokupne ginekološke struke, a posebno s biomedicinski pomognute oplodnje, a to se neće desiti ako se samo javnost nastavi baviti konkretnim slučajem. Sud mora ili otkloniti ili potvrditi sumnju u to šta se desilo”, kaže Kulović.

Priču koju je objavila Al Jazeera Balkans o navedenom slučaju možete pogledati OVDJE.

- Marketing -