Saopćenje BabySteps povodom najnovijeg užasa iz Kantonalne bolnice Zenica

Zenica: Nakon 52 krivične prijave za korupciju i nasilje na porodu novi užas, seksualno uznemiravanje tokom pregleda na ginekologiji? Ima li iko da nas zaštiti?
Nakon medijskih objava o seksualnom uznemiravanju tokom ginekoloških pregleda u Kantonalnoj bolnici Zenica, ne možemo ne reagovati i ponovo upozoriti na stanje u našim bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva naša istraživanja, inicijative, sastanci i prijedlozi nisu motivisali, a ni sam Brisel nije natjerao odgovorne da podzumu akcije kako bismo spriječili nasilje nad trudnicama i porodiljama koje se dešava u bolnicama širom BiH. Ova strašna iskustva, koja osim verbalnog, emocionalnog i fizičkog, svjedoče i seksualnom nasilju, su posljednji alarm za naše društvo! Posljednji poziv za spas bilo kakvog digniteta cijelog društva, a zdravstvene profesije naročito.

Da li još ima iko ko negira da se u našim porodilištima dešava nasilje nad ženama? Da li još uvijek možemo šutiti i dopustiti da nam one koje najviše trebaju zaštitu budu zlostavljane u ordinacijama, često uz uslovljavanje saglasnostima od strane onih kojima je data moć da uslovljavaju i zlostavljaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li iko dovodi u pitanje ponašanje doktora prema pacijenticama? Da li postoji ijedan doktor koji će osuditi ovako ponašanje/zlostavljanje ili će šutnjom i dalje štiti „kolegu“? Ili ćemo se i dalje pravdati kako žalbi nema? Šta je ovo ako nije žalba – poziv u pomoć? Žene javno svjedoče nasilju koje su prošle.

Zar nije konačno vrijeme da se nasilnici kazne! Gdje su istrage i sankcije? Gdje su oduzimanja licenci i disciplinski postupci? Gdje su otkazi? Kako ovakvi nasilnici smiju raditi i sat više sa pacijenticama?

Pozivamo na odgovornost SVE aktere, od bolnica, struke, istražnih organa do političkih zvaničnika, da ODMAH poduzmu aktivnosti zabrane nasilja nad ženama i sankcionisanja odgovornih.

Ako sada ne kažemo dosta, šta nas tek čeka sutra? Hoće li nas i iznenaditi novi horori u porodilištima? Hoćemo li i to opravdati malim platama, običajnim pravom ili izostankom prijave? Hoće li akušersko nasilje dosegnuti nivo oduzimanja, umjesto spašavanja života u porodilištima? Ili već jeste?

Iz Udruženje Baby steps podsjećaju da su podnešene krivične prijave Tužilaštvu ZDK sa imenima i prezimenima doktora i medicinskog osoblja koje se dovodi u vezu sa nehumanim, protivzakonitim, koruptivnim i neetičkim odnosom prema porodiljama, često sa bolnim i tragičnim ishodima.

Prijave njih 52, bile su kulminacija aktivnosti Udruženja Baby Steps, nedostajući okidač kad se govori o suzbijanju korupcije zato što nadležne institucije često kažu da im nedostaju prijave.

“Sad smo i to upotpunili, očekujemo dalje reakcije. Skrećemo pažnju javnosti na sankcioniranje počinilaca, kao najbolji metod promjene ponašanja. Želimo promjenu ponašanja u našem društvu prema porodiljama, prvenstveno u porodilištima.” poručili su.

Dok čekamo istragu i sankcije, svaki dan se dešavaju novi slučajevi koji užasavaju I uznemiruju javnost. Ima li kraja?

NAJNOVIJE