Apokaliptični prizori iz SAD-a: Više od 20 mrtvih u nezapamćenom nevremenu

Grmljavinske oluje koje su zahvatile nizine juga SAD-a i gorje Ozark ubile su najmanje 24 osobe u četiri savezne države i uništile stotine zgrada, a prognostičari upozoravaju na pogoršanje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj poginulih tokom vikenda uključuje najmanje osam smrtnih slučajeva u Arkansasu, sedam u Teksasu, četiri u Kentuckyju i dva u Oklahomi, prema podacima državnih hitnih službi.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear proglasio je vanredno stanje rano u ponedjeljak, dok je Nacionalna meteorološka služba objavila da je za dijelove Georgije i Južne Karoline izdano upozorenje za jaku grmljavinsku oluju najmanje do ponedjeljka poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nevremena je bez električne energije ostalo oko 300.000 ljudi u sedam saveznih država.

“Bila je to teška noć za naše ljude”, objavio je guverner Kentuckyja na društvenoj platformi X u ponedjeljak. Kasnije je na brifingu za novinare rekao da su razorne oluje pogodile gotovo cijelu državu. Dužnosnici su saopćili da je sto državnih autocesta i cesta oštećeno u olujama.

Jak led pogodio je Teksas, a snimke objavljene na društvenim mrežama svjedoče o ledenim lopticama koje su munjevitom brzinom padale s neba.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na dodatne oluje u dolinama Ohija i Tennesseeja, koje donose jake vjetrove, grad, tornada te jake pljuskove koji mogu izazvati bujične poplave.

Najnoviji ekstremni vremenski uvjeti dogodili su se samo nekoliko dana nakon što je snažan tornado protutnjao gradom u Iowi, usmrtivši četiri osobe, a više pijavica pogodilo je Teksas prošle sedmice.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE