Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Anelu banka oduzela automobil jer ga je prijašnji vlasnik založio: Auto sam kupio prije 4 godine

Kovačević je automobil kupio prije četiri godine ali u to vrijeme nije znao da je prethodni vlasnik isti automobil založio u jednoj mikrokreditnoj organizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju priču, kako drugi ne bi ‘upali’ u isti problem, podijelio je na društvenoj mreži.

-Volio bih s vama podijeliti svoje današnje, ne baš prijatno, iskustvo, a s ciljem da se ne bi desilo i nekom od vas.

U prijepodnevnim satima pred kuću su mi došli sudski izvršitelj iz općinskog suda u Cazinu i ovlašteno lice iz Mikrofin banke.

Sa sobom su donijeli sudsko riješenje u kojem se nalaže da im moram predati svoje auto koje je inače u mom vlasništvu već 4 godine. Onako iznenađen i vidno šokiran pitam ih:’Zašto?’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa evo ukratko da vam objasnim.

Jedan od prijašnjih vlasnika automobila je prilikom dizanja kredita u pomenutoj banci u zalog stavio to auto koje je tad naravno bilo u njegovom vlasništvu. Nakon toga je auto prodao a obaveze prema banci, možete pretpostaviti, nije izmirio.

Što je dovelo do toga da banka sudskim putem uzme ono što joj pripada tj. auto, koje se eto slučajno našlo kod mene. Naravno nisam imao opcije osim da im predam vozilo jer bi protivljenje samo dodatno otežalo stvar a na kraju bi ipak uradili ono zbog čega su došli.

Sigurno ćete se zapitati kako je to moguće ako sam ja trenutno vlasnik auta?

E pa eto kod nas je svašta moguće. To je samo još jedna rupa u našem sistemu pa eto pripazite da i vi u nju ne upadnete ili nekog drugog ne gurnete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjeći ovakav problem možete tako da odete u bilo koju banku i tražite da vam provjere da li se vozilo koje želite kupiti nalazi u registru zaloga, što će vas koštati možda 5 – 10 KM.

Nakon kontaktiranja određenih osoba saznao sam da ovo nije jedini slučaj i da nemam načina da vratim auto osim da ga otkupim od banke ili da sudskim putem tražim odštetu od osobe od koje sam kupio vozilo, iako, vjerovatno ni ta osoba nije imala pojma o čemu se radi.

Za kraj razmislimo o svojim postupcima jer oni mogu uticati i na druge ljude.