Teška situacija: Državni službenici traže veće plate

Savez sindikata policijskih organa, Sindikat uprave za indirektno oporezivanje BiH i Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine traže od Vijeća ministara BiH hitno usvajanje Prijedloga odluke o visini osnovice za obračun plate u 2023. godini u iznosu od 630 KM, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, te usvajanja nacrta budžeta za 2023. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška materijalna situacija zaposlenika prouzrokovana stalnim poskupljenjima ali i informacija o rastu primanju u nižim organima vlasti, rezultirala je time da zaposlenici ne mogu prihvatiti da osnovica bude niža od 630 KM.

U proteklom periodu od više političkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, istaknuto je negodovanje zbog povećanja osnovice za obračun plate imenovanim i izabranim zvaničnicima, zbog čega tražimo da se pokaže odgovornost te pronađe način da se obračun plate zaposlenim u institucijama razdvoji od obračuna plate imenovanih i izabranih zvaničnika te da se Nacrt budžeta što prije uputi u dalju proceduru sa predloženom osnovicom – navodi se u saopćenju sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentativni sindikati pozvali su da u što kraćem roku bude izmijenjena Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25 KM na 60 KM, te eventualnog različitog definisanja “službenog putovanja” i “operativnog rada” policijskih službenika, kao i Odluke o visini regresa za 2023. u iznosu predloženom od Ministarstva finansija i trezora BiH.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE