Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Amiši na Balkanu: Žive bez struje i novih tehnologija, a supruga mora da poštuje ova pravila

Za stanovnike Balkana neobična porodica živi u Malom Drenovcu kod Aleksinca, bez struje, novih tehnologija i sa drugačijim stilom odijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima su interesantni, dok mnogi na ovakav život gledaju s predrasudama. Upoznajte Kristofera i Jovanu, jedine Amiše u Srbiji.

Ništa nije teško, kad čovjek zna – šta i zašto to želi. Oni nisu imali dilemu. Željeli su život na selu, u skladu sa vjerom i prirodom. Interesantno je da ne potiču iz porodice Amiša, već su se sami odlučili na takav život. Kristofer je godinama u Americi živio u amiškoj zajednici.

  • Ovdje u Malom Drenovcu planiram da živim slično kao Amiši u Americi. Čuvam ovce, imam 40 komada, obradio sam 15 hektara. Naša vjera je hrišćanstvo, žena ne smije da siječe kosu, mora da nosi maramu, ne može da nosi pantalone kao muškarac. Mi nemamo ikone, slavu, mi samo slavimo Boga – objašnjava Kristofer Petrović.

Kada je došao u Srbiju, upoznao je Jovanu, koja tada nije znala ništa o takvom načinu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Mislim da je to nekako bilo usađeno od malih nogu. Ja sam oduvijek željela da živim u porodici gdje ima puno djece, da živim na selu, da imam svoje konje. Vjenčali smo se prije četiri godine, ali sam ja pet mjeseci prije toga krenula dublje da razmišljam o svemu tome. Nekako nisam mogla da živim dva života. Trebalo je da se odlučim ili za život na selu ili život u centru Vrnjačke Banje. Pitala sam se da li ću nekada željeti da se vratim. Samo sam presjekla – kaže Jovana Petrović.

Neki je osuđuju, neki ne. Najbitnije je, kažu, biti iskren prema sebi i drugima.

Odlika Amiša je da sami donose odluku da li će ostati u zajednici ili će možda kasnije napustiti zajednicu. Na pitanje kako vide budućnost svoje djece – da li će ih podržati šta god da odluče, Kristofer odgovara:

  • Kada dete ima 18 godina, to je kraj. Ja imam 18 godina da ih učim, poslije toga je gotovo.

Nedostaje im zajednica, nekad su, kažu, pomalo usamljeni. Iskušenja će uvijek biti, pa u šali, dodaju, i Amiši su samo ljudi, pa možda i oni negdje griješe.