Šok u VW-u, dali otkaz direktoru! Nagađa se zbog srozavanja kvalitete i prebrze elektrifikacije

Direktor Volkswagen grupe Herbert Diess potpuno iznenađujuće napušta najvećeg evropskog proizvođača automobila.

Skraćeni službeni izvještaj Volkswagena glasi: “Nadzorni odbor Volkswagen AG-a je na današnjoj sjednici novim direktorom koncerna imenovao Olivera Blumea. On će tu poziciju preuzeti 1. septembra te je nastaviti obavljati nakon mogućeg IPO-a. Herbert Dies odlazi sa svoje pozicije nakon obostranog dogovora.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Iza službenog izvještaja neslužbeno se krije dugogodišnji “tihi rat” između Diessa i moćnog nadzornog odbora Volkswagen AG-a koji je Diessu zamjerao prebrzu tranziciju u električnog proizvođača i probleme koji su se pojavili vezano uz kvalitetu najnovijih VW-ovih vozila.

64-godišnji Diess je iz BMW-a u VW stigao neposredno prije afere Dieselgate. Godine 2015. imenovan je šefom marke, a tri godine kasnije stupa na čelo čitavog koncerna. Zaslužan je za radikalnu transformaciju i elektrifikaciju svih marki grupe, ali i za velike organizacijske promjene u Volkswagen AG-u.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Diess se odmah nakon dolaska u VW prihvatio “čišćenja”, Prvi potez mu je bio zaustavljanje razvoja novog Phaetona koji je bio tik pred serijskom produkcijom. Diess ga je smatrao nepotrebnim automobilom koji donosi gubitke.

Uzor mu je bio Elon Musk pa je sve karte bacio na elektrifikaciju i ID modele. Zbog toga su patili drugi proizvodi i tehnologije. Kod novih modela, posebice kod Golfa i ID.3 javili su se veliki problemi sa softwareom koji su čak odgodili početak proizvodnje novog ID.3.

Također su ga kritizirali zbog loše kvalitete materijala u unutrašnjosti i loše ergonomije u novom Golfu i ID.3 što je malo srozalo imidž marke. Bivši stručnjaci VW-a su nakon napuštanja tvrtke izjavili da takav Golf 8 sigurno ne bi prošao kod bivšeg šefa koncerna Martina Winterkorna. Zbog svih tih problema Diess je stalno bio na meti nadzornog odbora koji se sada očito pobrinuo za njegov odlazak.

Novi šef koncerna Oliver Blume u koncernu je dugi niz godina, a posljednjih sedam je vodio Porsche. Da bi on trebao biti timski igrač s malo drugačijim pristupom da se naslutiti i iz ovog dijela službenog saopćenja: ” Blume će zajedno s čitavom upravom nastaviti transformaciju, s kulturom vođenja tvrtke u kojoj će timski rat biti središnja tačka.”

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH za 1.8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u...

Pacovi optuženi da su pojeli 500 kilograma kanabisa

Sud i policija u jednom mjestu na sjeveru Indije...

Vremenska prognoza do utorka

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno...