Američki Kongres: Republikanci se protive usvajanju novčane pomoći Kijevu

Američki Kongres sredinom novembra nije usvojio paket finansijske pomoći za Izrael i Ukrajinu od 106 milijardi dolara, što je tražila Bijela kuća, a sada, pred praznike, članovi Kongresa pokušavaju da se dogovore o pomoći Kijevu, ali se tome protive republikanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa republikanaca već nedjeljama pokušava da postavi opasan uslov – da pomoć Ukrajini poveže sa usvajanjem strožih propisa za zaštitu naše granice, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer, prenosi Glas Amerike.

Bijela kuća je ranije predložila da se za nacionalnu bezbjednost u budžetu odvoji 106 milijardi dolara, od čega 60 milijardi za pomoć Ukrajini i skoro 14 milijardi za pomoć Izraelu. Većina republikanaca u Senatu podržava taj prijedlog, ali traži da se zauzvrat odobre sredstva i za dodatno obezbjeđenje američke granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao sam predsjednka prošle nedjelje i naglasio sam da neće biti usvojen zakon ako se ne budemo pozabavili katastrofom na našoj južnoj granici, rekao je lider republikanske senatske manjine Mitch Mcconnell.

Članovi američkog Kongresa imaju samo nekoliko nedjelja za dogovor o tom pitanju prije nego što otputuju kućama za praznike, a Bijela kuća upozorava da Ukrajina polako ostaje bez pomoći koju su joj SAD ranije poslale.

Nismo tek tako odredili koliki je paket pomoći, naši partneri su rekli šta im je potrebno u narednim mjesecima. Kako god, vijreme polako ističe, kazao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby.

Mnogi republikanci su, međutim, zabrinuti što se šalje pomoć u inostranstvo dok postoje i unutrašnji problemi.

Kolin Kliri sa Univerziteta “George Washington” za Glas Amerike kaže da debata o pomoći Ukrajini ne može biti odvojena od domaćih političkih pitanja.

“Oni koji kritikuju davanje pomoći Ukrajini će reći – da, Ukrajina je u nevolji, ali imamo i mnogo unutaršnjih problema kao što je siromaštvo, situacija sa migrantima na granici ili nešto drugo, i treba na to da trošimo novac, ali ja mislim da je to lažna dihotomija, jer velika zemlja može da radi dvije stvari u isto vrijeme“, rekao je.

U Predstavničkom domu Kongresa, gde su republikanci većina, još je veće protivljenje slanju dodatne pomoći Ukrajini, ali predsjedavajući Mike Johnson kaže da je uvjeren da će zakon biti usvojen.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE