Američki državni tajnik: Južnoafrička tužba za genocid protiv Izraela je bez osnova

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da SAD smatra da je južnoafrička tužba protiv Izraela zbog genocida u Pojasu Gaze “bez osnova”, ali i da je dnevni broj poginulih u Pojasu Gaze daleko prevelik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blinken je to rekao na konferenciji za novinare nakon razgovora s izraelskim čelnicima u Tel Avivu.

Rekao je da se Palestinci moraju moći vratiti kući čim to uvjeti budu dopuštali i podsjetio na dogovor o planu da UN provede procjenu situacije u Pojasu Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da SAD odbacuje bilo kakve prijedloge o preseljenju Palestinaca iz Pojasa Gaze i naglasio da se palestinske vlasti moraju reformirati.

Blinken, koji je ovaj tjedan posjetio nekoliko zemalja na Bliskom istoku, rekao je da su mnoge bliskoistočne zemlje spremne ulagati u budućnost Pojasa Gaze, ali samo ako bude postojao jasan put prema osnivanju palestinske države.

Tužba zbog genocida

Južnoafrička Republika zatražila je potkraj prosinca od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu, što je Izrael odbacio kao bespredmetno.

Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao “genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe”.

“Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda i nametanje uvjeta za njihovo fizičko uništenje”, stoji u tužbi.

JAR je zatražio i da sud privremenom mjerom zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi.

JAR može pokrenuti taj postupak na osnovi Konvencije o genocidu jer je kao i Izrael potpisnik te konvencije.

JAR desetljećima podupire palestinsku borbu za državnost na područjima koja je okupirao Izrael, uspoređujući položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme apartheida, što Izrael žestoko niječe.

Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje postupka zbog genocida na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te ustvrdio da u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze poštuje međunarodno pravo.

“Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom grupom koja poziva na uništenje Izraela”, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. “Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela i Izrael nastoji ne nanijeti štetu civilima.” (Hina)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE