10.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Direktorica Radio Kaknja Neimarlija Veispahić: Radio je jedini medij koji možemo konzumirati i dok radimo neki drugi posao

Na današnji dan prije tačno 29 godina, 27. aprila 1992. godine, iz Doma kulture prvi put emitiran je signal Radio Kaknja. Danas se program emituje 24 sata dnevno na UKV području 87,9 MHz i putem interneta. Programski sadržaji su prilagođeni svim kategorijama stanovništva.

U razgovoru za portal Kakanj-X.com, direktorica i glavna urednica Radio Kaknja Almedina Neimarlija Veispahić govorila je o posljedicama pandemije koronavirusa na rad Radio Kaknja, uposlenicima i projektima.

Skoro da ne postoji medij u Bosni i Hercegovini koji nije osjetio „udar“ pandemije, posebno jer se radi o djelatnosti koja nije obustavljena tokom donesenih mjera od strane kriznih štabova a da su pri tome izvori finansiranja skoro u potpunosti smanjeni, jer su djelatnosti klijenata bile obustavljene.

Direktorica Neimarlija Veispahić kaže kako su slali razne dopise na više adresa zbog novonastale teške situacije, u nadi da će neko čuti i razumjeti probleme, nažalost nisu imali efekta.

  • Pandemija korona virusa uticala je na sve sfere života, pa tako i na medije. Nažalost, u mjerama koje su donijele vlade za pomoć privredi nije bilo mjesta za medije i druge djelatnosti kojima nije bio zabranjen rad, a i mi smo zbog vanrednih okolnosti, problema u koje su zapali naši klijenti, od kojih su neki bili primorani i otkazati dugogodišnju saradnju, krizu dobro osjetili i bili primorani uvesti neke mjere štednje kao što je smanjenje broja saradnika. Radio i kao jedinka i kao član nekoliko udruženja radio stanica, i na nivou kantona i na nivou Federacije BiH, slao je razne dopise relevantnim ustanovama, ministarstvima, vladama… u nadi da će neko čuti i razumjeti naše probleme i da će nam izaći u susret, barem tako što će nam umanjiti iznose koje plaćamo redovno mjesečno i godišnje po osnovu raznih dozvola (korištenje radiofrekvencijskog spektra, autorska prava i slično), nažalost nije imalo nekog efekta – kaže za Kakanj-X.com direktorica i glavna urednica, Almedina Neimarlija Veispahić .

Uprkos teškoj situaciji, uzimajući u obzir da je prošla godina bila izborna, uspjeli su „preživjeti“ zahvaljujući maksimalnom angažmanu uposlenih.

  • Prošlu godinu smo uspjeli preživjeti zahvaljujući maksimalnom angažmanu svih uposlenih, te smo realizovali nekoliko projekata koje je finansirala Općina kakanj i resorna kantonalna ministarstva. Također, prošla godina je bila izborna, kada se i Radio Kakanj i svi mediji dodatno angažuju u praćenju predizborne kampanje i tako koliko-toliko uspjeli popraviti poslovanje u teškoj, prošloj pandemijskoj godini, kaže.

Prisjećajući se, možda i najbolje ere za radio stanice, govori da je Radio Kakanj imao najviše osoba, i uposlenih i saradnika u poratnom periodu.

  • Tih godina znalo je biti i dvadesetak ljudi, uglavnom mladih, punih entuzijazma, ideja, želje i volje da ispune sve zadatke koji se pred njih postave – prisjeća se.

U studiju Radio Kaknja gostovala su mnoga poznata imena, posebno veliki broj sa estrade kao i svi poznati Kakanjci od sportista, pjevača, glumaca ali  i običnih „malih“ ali zanimljivih ljudi.

Radio Kakanj je tokom ratnog perioda imao posebnu i značajnu ulogu, a emisije koje su obilježile to vrijeme bile su „Glas branilaca“ i „Požutjele slike“.

  • Emisija koja je obilježila taj ratni period je svakako „Glas branilaca“ koja je često snimana na prvim linijama odbrane, gdje god su bili kakanjski borci, od Vozuće preko Vlašića do Sanskog Mosta. Nekoliko puta smo realizovali i javno snimanje, na terenu, vozućkom, brezansko-ilijaškom i drugim ratištima koje je podrazumijevalo čitavu ekipu, novinare, voditelje, tonsko-tehničke realizatore i neizoastavni „Orkestar Radio Kaknja“ koji je ugođaj činio potpunim i bio „glavni krivac“ za sijelo i druženje boraca uz muzika i pjesmu nakon emisije. Iz ratnog perioda je i emisija „Požutjele slike“, a bila je posvećena izbjeglicama, protjeranim sa svojih ognjišta a koji su svoje sklonište i drugi dom našli u našem Kaknju. Među top pet emisija je i „Noćni program“ koji se zvao „Ritam grada“, zabavni, kontakt program, koji je bio jako slušan, naravno i „Radio džubox“ jedna emisija koja ima najduži vijek trajanja,a među takvim dugogodišnjim je i vjerski program emisija „Glas istine“, koja se na našim talasima emituje od davne 1998. godine – govori za Kakanj-x.com.

Brojni projekti tokom 29 godina

Brojni su projekti iza Radio Kaknja tokom 29 godina postojanja, posebno sjećanje ostalo je na “Dječijem festivalu zabavne muzike“ koji se održao 2001. godine.

  • U toku svog 29-godišnjeg postojanja Radio Kakanj je realizovao brojne projekte: emisije, koncerte, takmičenja, festivale, razne manifestacije. Možda jedan koji je zahtijevao najviše truda je „Dječiji festival zabavne muzike“ 2001. godine koji je trebalo pripremiti od A do Ž. Audicija, odabir pjesama, priprema matrica, vježbanje sa takmičarima do finalne fečeri koja je održana u kakanjskom Domu kulture. To bi možda izdvojila, mada je bilo i drugih velikih značajnih projekata kao što je organizacija Dočeka kakanjskih boraca nakon oslobađanja Vozuće, Izbora sportiste godine, Takmičenje pjevača amatera, koncerata velikih bh. zvijezda na kojima su pjevali Halid Bešlić, Nihad Alibegović, Enes Begović, Nihad Fetić Hakala, Semir Cerić – Koke, Hasiba Agić, Amela Zuković, grupa Macbeth i drugi…

Radio Kakanj pored brojnih realiziranih projekata i emitiranih minuta koje svakim danom šalju širom Kaknja i svijeta u svom radu nastoje „izbrusiti“ i nove osobe koje će jednoga dana raditi isti posao, tačnije, prvo iskustvo su imali upravo na Radio Kaknju kroz oblik pripravničkog rada.

  • Mladi ljudi koji su odradili pripravnički na Radio Kaknju su svi do jednog, prije svega divne osobe sa kojima smo i danas u kontaktu i koji navrate, a uvijek su i dobrodošli, na kafu i šoljicu razgovora.Oni svi dođu sa nekim teorijskim znanjem a onda se na radiju, kako ste rekli praktično „izbruse“. Nekima je potrebno manje a nekima više vremena, ali na kraju uglavnom budemo svi zadovoljni, i slušaoci i novinari i mentori. Takvih je sigurno više od 100, a među njima je stvarno veliki broj onih koji su postali jako uspješni u svom poslu i životu, čime se svakako, Radio Kakanj ponosi – kaže za Kakanj-x.com Neimarlija Veispahić .

„Radio je jedini medij koji možemo konzumirati i dok radimo neki drugi posao“

Tehnologija iz minute u minut napreduje širom svijeta, u skladu s tim dogodile su se i ogromne promjene u svijetu medija, nastajali su novi a modernizirali postojeći. Jedan dio društva smatra da su radio stanice pred umiranjem, ipak, Neimarlija Veispahić svojim argumentima uvjerila nas je u suprotno.

  • Vjerovatno ću biti malo subjektivna, jer meni je radijsko novinarstvo najdraže i mislim da radio nikada neće izumrijeti, nestati. Radio je jedini medij koji možemo konzumirati i dok radimo neki drugi posao, ne traži 100 posto pažnju, možete obavljati bilo koji posao, od vožnje automobila do bilo kakvog ozbiljnog fizičkog ili umnog posla i slušati radio, koji obično još samo pozitivno utiče na produktivnost – tvrdi.

Dodaje da ulažu maksimalan trud u praćenju trendova  i nastojanja da održe korak sa naprednom tehnologijom.

  • Mi se svakako trudimo, koliko možemo da pratimo trendova i da držimo korak sa naprednom tehnologijom, s tim u vezi imamo i web stranicu na kojoj prenosimo live program Radio Kaknja, i putem koje nas slušaju Kakanjci širom svijeta. Web stranica je jako „živa“ i posjećena kao i naš Facebook i Instagram profil.

O budućim projektima nije mogla govoriti zbog pandemije koja je znatno uticala na rad ove radio stanice.

  • Jedan od naših planova, čija je realizacija za sad neizvjesna, je obnavljanje tehnike i povećanje čujnosti Radio Kaknja, a za taj poduhvat potrebna su značajna sredstva, tako da je to trenutno na čekanju. U svakom slučaju, uposlenici Radio Kaknja će kao i do sad davati svoj maksimum kako bi naši slušaoci bili zadovoljni – kaže na kraju razgovora za Kakanj-X.com direktorica i glavna urednica Almedina Neimarlija Veispahić .

 

(Kakanj-X.com)

Prvi signal Radija Kakanj pušten je na današnji dan iz Doma kulture

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO