― Marketing ―

Demir povodom 29. godišnjice Radio Kaknja: Bilo je raznih situacija, ali jedna scena mi se urezala u pamćenje

- Marketing -

Na današnji dan prije tačno 29 godina, 27. aprila 1992. godine, iz Doma kulture prvi put emitiran je signal Radio Kaknja. Danas se program emituje 24 sata dnevno na UKV području 87,9 MHz i putem interneta. Programski sadržaji su prilagođeni svim kategorijama stanovništva.

Nihad Demir, kojeg poznajemo kao vrlo pozitivnog radio voditelja, obavlja i funkciju marketing menadžera, na Radio Kakanj je došao davne 1996. godine u vrijeme kada društvene mreže nisu postojale. U to vrijeme, oni koji se sjećaju tvrde da je najbolje, mnogima je radio bio skoro pa jedini izvor zabave.

Demir je radio muzičko-zabavne emisije kao što je „Top lista“ ili „Noćni program“ gdje je bilo više kontakta sa slušaocima koji su s nestrpljenjem očekivali da otkuca početak emisije i čuju svoju omiljenu pjesmu.

- Marketing -

Osim narudžbe pjesme po želji, naročito zanimljivi su bili pozdravi prijateljima, poznanicima, porodici koji su s druge strane slušali a zatim uzvratili pjesmu i pozdrave.

„Poželim da se vratim u to vrijeme“

Kaže kako poželi da se opet vrati u to vrijeme kada smo bili više opušteni.

  • Ponekad poželim da se opet vratim u to vrijeme kada smo svi bili više opušteni i manje opterećeni problemima kao što je to u ovom trenutku – priča nam Demir.

Oni koji se sjećaju emisija, značaja radio stanice  iz tog vremena i danas često sa određenom dozom nostalgije prepričavaju i izražavaju želju za ponavljanjem takvih emisija. Demir je za naš portal otkrio da postoji mogućnost da se takve emisije vrate u program, ali da to nije do voditelja.

  • Da li postoji mogućnost da se te emisije vrate u program radija pa to zavisi i od slušalaca jer mi smo tu najviše zbog njih. Možda u neko skorije vrijeme da pokušamo sa nekom top listom u malo drugačijem formatu  pa ako bude poziva vjerovatno da će i ostati u programu – govori za Kakanj-x.com.

„Mnogi još uvijek nisu svjesni koliko znači ulaganje u reklamu“

Razgovarali smo i o marketingu, radeći i ranije taj posao tvrdi da je bilo mnogo lakše jer nisu postojale društvene mreže  putem kojih danas mnogi promovišu svoje proizvode.

  • Mada ni te društvene mreže ne mogu imati efekat kakav ima reklama u programu radija, jer ipak moramo priznati da je radio najdostupniji medij svim građanima. Mnogi još uvijek nisu svjesni koliko znači ulaganje u reklamu i da se to radi na duži period kako bi bilo pozitivnih rezultata. Prednost reklamiranja u našem programu je i ta što uz klasičnu reklamu klijent može veoma povoljno dobiti reklamni prostor i na našem portalu i Facebooku koji su itekako posjećeni – kaže Demir za Kakanj-x.com.

Iako postoje mnogi koji još uvijek ne razumiju u potpunosti koliko je značajna investicija u marketing, posebno u programu radia, Radio Kakanj imao je podršku uvijek od strane Općine Kakanj i privrednika.

  • Iskoristit ću priliku da se zahvalim firmama koje su uz nas dugi niz godina, prije svega tu je DSM Trade, Nova Trgovina-S, Tgrošped, ADS marketi, Rudnik mrkog uglja, Tvornica cementa Kakanj, Dom zdravlja, Javna preduzeća Vodokom i Grijanje, KSC Kakanj, Maxi market, TC Robot, a od svog početka rada u našem gradu i Crvena jabuka market, kao i mnoge kakanjske firme koje se oglašavaju s vemena na vrijeme u našem programu. To su otprilike oni koji su uz nas godinama i kao što rekoh općina Kakanj sa kojom smo realizovali niz projekata vezanih za ekologiju, privredu, promociju turizma i nadam se da će takvih projekata biti i u narednom periodu.

„Nihade sad kad sam tebe čuo kao da sam čuo svoju majku“

Kroz svoju voditeljsku karijeru imao je mnogo anegdota, dobrih i loših, zbog čega je program uživo upravo i specifičan jer nikada ne znate šta će reći osoba sa druge strane telefona.

  • Bilo je raznih situacija od lapsusa, pohvala ali i psovki, ali jedna scena mi se urezala u pamćenje. Nije to neka anegdota ali je nešto što me tada učinilo sretnim. Naime u tom nekom periodu oko 2000. godine tadašnji kolega Alen Bektašević , kojeg ovom prilikom pozdravljam, uspio je da naš program nekim čudom emituje putem interneta. Radili smo noćni program sa pozivima slušalaca i u jednom momentu javljam se na poziv i čujem onako malo plačljiv glas. Zove naš sugrađanin koji je uspio da nas putem interneta sluša u Moskvi i onako sav presretan pozdravlja sve koje ima u Kaknju, i na kraju kaže; „Nihade sad kad sam tebe čuo kao da sam čuo svoju majku.“ Bilo je to za mene veliko jer sam eto i na taj način donio malo radosti i sreće u nečiji život što je i smisao našeg posla.

Od najboljih vremena pa do danas kroz studio Radio Kaknja „prošle“ su brojne poznate ličnosti, od estradnih zvijezda do privrednika i političara.

Posjeta jednog od pjevača koji se svrstava u grupu koji su obilježili ex-yu prostore narodne muzike ostavila je posebno sjećanje.

  • Sjećam se situacije kada nam je u studiju gostovao Kemal Malovčić a mikseta na kojoj smo radili redovni program pokvarila se i tu emisiju radili smo na nekoj maloj mikseti. Kada smo završili emisiju Kemo je ušao u režiju i kada je vidio na čemu radimo kaže ; Kupit će vama kobila, (tako je on govorio za sebe), novu miksetu i poslati. Nismo se baš pretjerano nadali jer su mnogi obećavali i ništa nisu ispunjavali ali nakon nekih dvadesetak dana dolazi harmonikaš Fahrudin Vejzović i nosi miksetu, kaže poslao Kemo – priča Nihad Demir za Kakanj-x.com.

Za kraj poželjeli smo kolegama sretnu godišnjicu.

  • Na kraju bih još jednom zahvalio svima onima koji su na bilo koji način bili uz Radio Kakanj, našim slušaocima, poslovnim partnerima i prijateljima. Hvala i vama što ste evo i na ovaj način pokazali da ste i vi uz Radio Kakanj.

 

(Kakanj-X.com)

Prvi signal Radija Kakanj pušten je na današnji dan iz Doma kulture

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...