18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Prvi signal Radija Kakanj pušten je na današnji dan iz Doma kulture

Na današnji dan prije tačno 29 godina, 27. aprila 1992. godine, iz Doma kulture prvi put emitiran je signal Radio Kaknja.

Kako je godina bila ratna, pokretanje radiostanice u to vrijeme bio je hrabar  i odvažan posao ali i vrlo važan tokom odbrane. Naime, u tom periodu emisije koje su obilježile to vrijeme bile su „Glas branilaca“ i „Požutjele slike“.

  •  Emisija koja je obilježila taj ratni period je svakako „Glas branilaca“ koja je često snimana na prvim linijama odbrane, gdje god su bili kakanjski borci, od Vozuće preko Vlašića do Sanskog Mosta. Nekoliko puta smo realizovali i javno snimanje, na terenu, vozućkom , brezansko-ilijaškom i drugim ratištima koje je podrazumijevalo čitavu ekipu, novinare, voditelje, tonsko-tehničke realizatore i neizoastavni „Orkestar Radio Kaknja“ koji je ugođaj činio potpunim i bio „glavni krivac“ za sijelo i druženje boraca uz muzika i pjesmu nakon emisije. Iz ratnog perioda je i emisija „Požutjele slike“, a bila je posvećena izbjeglicama, protjeranim sa svojih ognjišta a koji su svoje sklonište i drugi dom našli u našem Kaknju -kaže direktorica i glavna urednica Almedina Veispahić Neimarlija.

Kako nam je kazao Rastislav Guberac – Ićo, tonsko tehnički realizator i muzički urednik, u to vrijeme raditi je bilo vrlo teško i često su bili gladni. Tako su odlazili na teren, bilo je i opasno, ali se nisu žalili.

U to vrijeme, program je emitovan 1 sat prije podne, sat poslije podne, sa jednim gramofonom i jednim magnetofonom preko amaterske radiostanice. Kako je vrijeme prolazilo sve više se pokazvala opravdanost osnivanja radija i sve veća potreba za njegovim radom.

Radio je jačao tehnički, a i po broju mladih ljudi i entuzijasta koji su svojim radom željeli prije svega, doprinjeti što bržem, tačnom informisanju sugrađana o svim aktuelnim zbivanjima na području općine a posebno svojim slušaocma prenijeti informaciju o stanju na ratištima, prije svega o stanju i aktivnostima kakanjskih ratnih jedinica.

U poslijetratnom periodu radio bilježi ogromnu ekspanziju i tehnički i programski što im omogućava kreiranje kvalitetnih emisija i olakšava rad na terenu.

Danas se program emituje 24 sata dnevno na UKV području 87,9 MHz i putem interneta. Programski sadržaji su prilagođeni svim kategorijama stanovništva.

Održavajući korak sa modernom tehnologijom i načinom izvještavanja svojih slušalaca, od marta 2014. godine zvanično u rad je pušten informativni portal namijenjen prvenstveno emitiranju digiralnog radijskog signala ali i informisanju o svim važnim događajima.

Koliko je značajano emitiranje radijskog signala u digitalnom svijetu potvrdio nam je i Nihad Demir, marketing menadžer, tokom razgovora.

Kroz svoju voditeljsku karijeru imao je mnogo anegdota, dobrih i loših, zbog čega je program uživo upravo i specifičan jer nikada ne znate šta će reći osoba sa druge strane telefona.

  • Bilo je raznih situacija od lapsusa, pohvala ali i psovki, ali jedna scena mi se urezala u pamćenje. Nije to neka anegdota ali je nešto što me tada učinilo sretnim. Naime u tom nekom periodu oko 2000. godine tadašnji kolega Alen Bektašević , kojeg ovom prilikom pozdravljam, uspio je da naš program nekim čudom emituje putem interneta. Radili smo noćni program sa pozivima slušalaca i u jednom momentu javljam se na poziv i čujem onako malo plačljiv glas. Zove naš sugrađanin koji je uspio da nas putem interneta sluša u Moskvi i onako sav presretan pozdravlja sve koje ima u Kaknju, i na kraju kaže; „Nihade sad kad sam tebe čuo kao da sam čuo svoju majku.“ Bilo je to za mene veliko jer sam eto i na taj način donio malo radosti i sreće u nečiji život što je i smisao našeg posla – kazao je Nihad Demir za Kakanj-x.com.

Za kratko vrijeme portal je postao respektabilan izvor informacija što pokazuje i to  da se nalazi na visokom devetom mjestu, google analize svih news portala u vlasništvu domaćih radio stanica, s google autoritetom web stranice (DR) od čak 23 što je veliki uspjeh za jedan radio.

To potvrđuje i činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji više od 150 portala i da se Radio Kakanj nalazi rame uz rame sa najposjećenijim portalima u BiH, ali i popularnijim radijskim portalima u regiji.

Da se portal pozicionira u top listu najposjećenijih portala radio stanica glavni „krivac“ je saradnik web dizajner Nedim Trako, koji je omogućavao da sve servisne informacije građani dobiju vrlo brzo.

Danas, na 29. godišnjicu u rad je puštena nova i modernija web stranica koja će slušaocima olakšati pristup informacijama na adresi www.radiokakanj.co.ba.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO