Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zviždač koji je tužio Boeing pronađen mrtav

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši radnik Boeinga i zviždač poznat po tome što je javno govorio o manjkavostima proizvodnih standarda kompanije pronađen je mrtav u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

John Barnett radio je za Boeing 32 godine, do penzionisanja 2017. Danima prije smrti svjedočio je na sudu u tužbi koju je pokrenuo protiv kompanije u kojoj je radio.

Boeing je saopćio da je tužan zbog Barnettove smrti, a mrtvozornik okruga Charleston u saveznoj državi Južna Karolina potvrdio je njegovu smrt za BBC.

Preminuo od samoranjavanja, u toku istraga

Navodi se da je 62-godišnjak preminuo od “samoranjavanja” 9. marta i da policija provodi istragu. Barnett se umirovio zbog zdravstvenih razloga.

Od 2010. Barnett je bio voditelj kvalitete u tvornici u North Charlestonu na izradi 787 Dreamlinera, najsavremenijeg putničkog aviona koji se uglavnom koristi na dugim rutama. Prije pet godina za BBC je rekao da su radnici pod pritiskom namjerno postavljali dijelove ispod nivoa standarda u zrakoplove na proizvodnoj liniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je otkrio ozbiljne probleme sa sustavima za kisik, što bi moglo značiti da jedna od četiri maske za disanje neće raditi u hitnim slučajevima.

Rekao je da je ubrzo nakon početka rada u Južnoj Karolini postao zabrinut da je poticanje izgradnje novih aviona značilo da je proces sastavljanja bio požuren i da je sigurnost bila ugrožena, što je kompanija negirala.

Kasnije je BBC-ju rekao da radnici nisu slijedili procedure namijenjene praćenju komponenti kroz tvornicu, čime su neispravne komponente nestajale.

Rekao je i da su u nekim slučajevima dijelovi, koji nisu zadovoljavali standard, bili uzimani iz kontejnera za otpad i postavljani na avione koji su se gradili kako bi se spriječila kašnjenja.

Također je tvrdio da su testovi na sistemima kisika za hitne slučajeve koji bi trebali biti ugrađeni u 787 pokazali stopu kvarova od 25 posto, što znači da bi jedna od četiri ostao nefunkcionalan u stvarnom hitnom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvari na koje je upozoravao, a Boeing se oglušio, kasnije se potvrdile

Barnett je rekao da je upozorio svoje nadređene o ovome, ali ništa nije poduzeto. Boeing je demantirao njegove tvrdnje. Međutim, revizija američkog regulatora, Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA), iz 2017. potvrdila je neke njegove zabrinutosti.

Utvrđeno je da je lokacija najmanje 54 nesukladna dijela u tvornici nepoznata te da se smatraju izgubljenima. Boeingu je naređeno da poduzme korektivne mjere.

Što se tiče boca s kisikom, firma je 2017. rekla da je identificirala neke boce s kisikom koje nisu ispravno radile. No odbacili su tvrdnje da su takve ugrađivane u avione.

Barnett je nakon penzionisanja tužio Boeing. Optužio je kompaniju za ocrnjivanje njegovog karaktera i kočenje njegove karijere zbog problema koje je isticao u javnosti. Boeing je te optužbe odbacio.

U vrijeme svoje smrti, Barnett je bio u Charlestonu na pravnim razgovorima povezanim s tim slučajem. Prošle sedmice je dao službenu izjavu u kojoj su ga ispitivali Boeingovi odvjetnici, prije nego ga je unakrsno ispitao vlastiti odvjetnik.

U subotu je trebao biti dodatno ispitan, ali se nije pojavio. Tražili su ga u hotelu nakon čega je pronađen mrtav u svom kamionetu na hotelskom parkiralištu.  Njegov odvjetnik rekao je za BBC da je ovo tragedija.

Boeing pod intenzivnim nadzorom, imali niz incidenata

Boeing je poručio da su ožalošćeni zbog njegove smrti te da su njihove misli s njegovom obitelji i prijateljima.

Barnettova smrt dolazi u trenutku kada su Boeing, i njegov ključni dobavljač dijelova Spirit AeroSystems, pod intenzivnim nadzorom zbog niza incidenata. Početkom januara vrata za izlaz u nuždi potpuno novog Boeinga 737 Max ispala su sa aviona nedugo nakon polijetanja iz međunarodne luke Portland.

Preliminarno izvještaj američkog Nacionalnog odbora za sigurnost u saobraćaju sugeriralo je da četiri ključna vijka, dizajnirana da sigurno drže vrata na mjestu, nisu bila postavljena.

Prošle sedmice odbor je rekao da je šestotjedna revizija tvrtke otkrila “više slučajeva u kojima kompanija navodno nije ispunila zahtjeve kontrole kvalitete proizvodnje”.

- Marketing -