Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Znate li za šta služi mali džep na farmerkama?

Danas su farmerke nezaobilazne i za muškarce i za žene, a mogu se kombinovati od neobaveznog do elegantnog stila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi modeli farmerki imaju mali džep, za koji većina misli da je ukras i da ničemu ne služi.

U Evropu je džins stigao kasno, u početku nije bio popularan jer je označavao buntovni i dekadentni stil i tek ga je proboj vestern filmova učinio traženim.

Džepovi na farmerkama su standardni – dva naprijed, dva pozadi, i mali, neobičan prednji džep. Čemu on zapravo služi?

Sasvim je jasno da je suviše mali i nepraktičan za čuvanje sitniša, a nastao je mnogo prije ere mobilnih telefona, pa je i ova mogućnost isključena. Odgovor na ovu tajnu krije kompanija Levi Strauss, čuveni proizvođač tekstila i odjeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Historičarka Levi Strauss & Co Tracey Panek otkrila je svrhu ovog džepa.

“Najstariji par ‘kombinezona do struka’ u arhivi Levi Strauss & Co. (iz 1879.) uključuje taj mali džep u koji se stavljao – džepni sat. Naši, kako smo i zvali, radni kombinezoni (danas farmerke) iz 19. stoljeća imali su i jedan stražnji džep na desnoj strani hlača ispod kožne zakrpe.”

Ovaj džep se nije nalazio na drugim hlačama jer bi se džepni satovi stavljali u unutrašnjost sakoa.

“Jedna zanimljiva činjenica o džepu za sat je da su tokom Drugog svjetskog rata dvije kutne zakovice (nitne) uklonjene kako bi se sačuvao metal za ratne potrebe. Zakovice su se vratile u džep za sat nakon rata. Džep je bio ‘zakovan’ u gornja dva ugla i uključivao je naš prepoznatljiv dizajn luka, nazvan Arcuate, prošiven šivaćim strojem s jednom iglom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Džep za sat bio je izvorni element naših plavih farmerki, poput nitni na našim džepovima, dugmadi, prošivenih stražnjih džepova i kožne zakrpe. Kako bi očuvali integritet ranog dizajna, Levi Strauss & Co. zadržali su džep za sat”, objasnila je ona.