Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Znate li šta sve bebe nauče dok su još u majčinoj utrobi?

Iako se ne sjećamo nekih vrlo ranih faza života, istina je da lekcije koje naučimo u maternici u nama stvara određene osjećaje i asocijacije koje nas prate tokom cijelog života. Obrazovanje i prenatalno učenje je tema koja se rijetko spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je razvoj biološki, ali i biopsihički i obrazovni, a usko je povezan i ovisi o kontaktu i svjesnoj ili nesvjesnoj komunikaciji koju roditelji imaju s djetetom dok je ono još u majčinoj utrobi. Šta beba može naučiti u maternici? Hvaljena i uspješna naučnica, Annie Murphy Paul, potvrđuje da prema najnovijim istraživanjima beba uči od vremena kada je u majčinoj utrobi. Iako je to možda teško za povjerovati, pa čak i ako se o tome do sada nije baš puno govorilo, ova saznanja su ipak jako važna, prenosi 24sata.hr

 

One prepoznaju i uče zvuk majčinskog glasa Glas mame koja nosi dijete u maternici, iz očiglednih je razloga onaj koji ih najviše identificira i koji im se najviše sviđa. S obzirom na to, majka bi trebala što češće pričati svom djetetu. Uče o okusima Možda mislimo da beba ne može pokupiti arome, ali to nije istina. Istina je da postoji mnogo okusa hrane koju trudnica jede, a fetus ih obično unosi. Zato je vrlo moguće da kad se beba rodi voli neki određeni okus. Uče jezik Na temelju onoga što čuju u maternici, bebe počinju učiti jezik ljudi oko sebe i jezik kojim se govori u mjestu gdje žive.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, prema studiji objavljenoj 2009. godine, bebe plaču s naglaskom materinskog jezika. Učenje od i s mamom Sve što je dio okruženja trudnice, od mirisa, zvukova, emocija, pa čak i proizvoda koje koristi, beba na neki način prima.

 

Ti podaci i percepcija koju beba prima od majke su percipirani kao informacije. Kako možemo bebu u ovoj fazi naučiti nečemu? Dodirom: Kada rukom milujemo trbuh ili prelazimo s stvarima različite teksture po ovom području, beba je u stanju uhvatiti te pokrete. Taj se podražaj prenosi sve dok ne dođe do mozga i ne izazove pokrete na ovom dijelu mozga. Vidom: I prirodno i umjetno svjetlo može dospjeti do bebe kroz maternicu. Beba reagira na vanjski svijet prije nego što mu se pridruži. Sluhom: Bebe čuju zvukove, iako se možda u budućnosti neće moći sjetiti određenih zvukova koje su prije čuli. S oko 18 tjedana trudnoće, beba će moći slušati mamine trbušne zvukove i otkucaje srca. Kroz motorni sistem i emocionalno stanje: Dok je unutar maternice, beba je sposobna opaziti je li majka u stabilnom položaju ili ne, čime se razvija ravnoteža. Imaju vrlo dobro razvijen osjećaj za osobni prostor.

Također, fetus može percipirati poruke kroz placentu o majčinom mentalnom i psihološkom stanju.