Zima se vraća na velika vrata: Dani pred nama nikako neće ličiti na početak proljeća, stižu i snijeg i mraz

Vremenske promjene zadaju glavobolju i poljoprivrednicima. Posljedice aprilskih, niskih temperatura najviše bi mogli osjetiti voćari

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Iako je april, na bh. planinama i dalje se aktivno skija. Skijaši se nadaju da će sezona potrajati, a pogoduju im najavljene snježne padavine i niske temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ipak, zbog naglih vremenskih promjena, brojni građani osjećaju zdravstvene poteškoće, a razloga za zabrinutost imaju i poljoprivrednici.

 

Osim kalenadara, malo toga upućuje da je proljeće. Niske temperature idu na ruku najupornijim skijašima, koji još uvijek nisu spakovali opremu, piše N1.

 

Turista na planinama nema, barem ne u onoj mjeri koliko ih je bilo proteklih sedmica. Ali trenutni uslovi pogodni su, kako za starije skijaše, tako i za one najmlađe koji uče svoje prve skijaške korake.

 

Samo 30-tak kilometara niže, bez mnogo entuzijazma. Sarajlije u šetnju izmami poneki sunčev zrak, ali tmurni oblaci su dominatniji. Promjenljivo vrijeme uglavnom uzrokuje i isto takvo raspoloženje, protiv čega se svako bori na svoj način.

 

Vremenske promjene zadaju glavobolju i poljoprivrednicima. Posljedice aprilskih, niskih temperatura najviše bi mogli osjetiti voćari.

 

Sudeći prema najavama, voćari imaju razloga za brigu, jer nas u narednim danima očekuju temperature ispod prosjeka i mraz.

 

– Narednih nekoliko dana u BiH očekuje se promjenljivo vrijeme, s tim da će vrijednosti temperatura zraka biti dosta ispod prosjeka za ovo doba godine. Ono što očekujemo u Bosni je više susnježica i snijeg, nego kiša. Međutim, snijeg će biti prvo rezervisan za najviše nadmorske visine, a sredinom sedmice se može očekivati i poneka pahulja u nižim nadmorskim visinama – rekao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a.

 

Dani pred nama više će podsjećati na kraj zime nego početak proljeća, kažu meteorolozi, stoga topliju garderobu ne bi trebalo odlagati.

 

 

Više u prilogu N1 pogledaje ovdje.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE