Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zima se vraća na velika vrata: Dani pred nama nikako neće ličiti na početak proljeća, stižu i snijeg i mraz

Vremenske promjene zadaju glavobolju i poljoprivrednicima. Posljedice aprilskih, niskih temperatura najviše bi mogli osjetiti voćari

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Iako je april, na bh. planinama i dalje se aktivno skija. Skijaši se nadaju da će sezona potrajati, a pogoduju im najavljene snježne padavine i niske temperature.

 

Ipak, zbog naglih vremenskih promjena, brojni građani osjećaju zdravstvene poteškoće, a razloga za zabrinutost imaju i poljoprivrednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Osim kalenadara, malo toga upućuje da je proljeće. Niske temperature idu na ruku najupornijim skijašima, koji još uvijek nisu spakovali opremu, piše N1.

 

Turista na planinama nema, barem ne u onoj mjeri koliko ih je bilo proteklih sedmica. Ali trenutni uslovi pogodni su, kako za starije skijaše, tako i za one najmlađe koji uče svoje prve skijaške korake.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 30-tak kilometara niže, bez mnogo entuzijazma. Sarajlije u šetnju izmami poneki sunčev zrak, ali tmurni oblaci su dominatniji. Promjenljivo vrijeme uglavnom uzrokuje i isto takvo raspoloženje, protiv čega se svako bori na svoj način.

 

Vremenske promjene zadaju glavobolju i poljoprivrednicima. Posljedice aprilskih, niskih temperatura najviše bi mogli osjetiti voćari.

 

Sudeći prema najavama, voćari imaju razloga za brigu, jer nas u narednim danima očekuju temperature ispod prosjeka i mraz.

 

– Narednih nekoliko dana u BiH očekuje se promjenljivo vrijeme, s tim da će vrijednosti temperatura zraka biti dosta ispod prosjeka za ovo doba godine. Ono što očekujemo u Bosni je više susnježica i snijeg, nego kiša. Međutim, snijeg će biti prvo rezervisan za najviše nadmorske visine, a sredinom sedmice se može očekivati i poneka pahulja u nižim nadmorskim visinama – rekao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a.

 

Dani pred nama više će podsjećati na kraj zime nego početak proljeća, kažu meteorolozi, stoga topliju garderobu ne bi trebalo odlagati.

 

 

Više u prilogu N1 pogledaje ovdje.