Na radost brojnih parova: U općini Kakanj planirano 50.000 KM za MPO

Brojni su parovi u Bosni i Hercegovini koji traže pomoć jer ne mogu ostvariti trudnoću na prirodan način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje problema pronalaze u medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koja predstavlja medicinskih tretmana za ostvarenje trudnoće. Parovi koji se odluče na MPO nerijetko su stigmatizirani u našem društvu zbog čega se sve manje govori o ovom problemu.

Proces MPO uključuje upotrebu različitih tehnika i metoda kako bi se povećala šansa za uspješno oplodnju jajne stanice i stvaranje embrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak MPO-a u Bosni i Hercegovini reguliran je zakonskim propisima koji su usklađeni sa evropskim standardima. In vitro oplodnja (IVF) je najčešće korištena metoda MPO-a u BiH. Postupak se sastoji od više faza, uključujući stimulaciju jajnika, prikupljanje jajnih stanica, oplodnju u laboratoriju i transfer embrija u maternicu. Osim toga, postoje i druge tehnike kao što su intracitoplazmatska injekcija spermija (ICSI), surogat majčinstvo i druge.

 

BROJNI IZAZOVI

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko javnih i privatnih klinika koje pružaju usluge MPO-a. Zakonska regulativa za MPO određuje ko je kandidat za postupak, kada se može izvršiti, ko može obavljati postupak, gdje se može obaviti i koliko puta se može pokušati. Također postoji finansijska podrška za postupak MPO-a, koja se osigurava iz zdravstvenog fonda.

Iako je MPO zakonski reguliran i dostupan parovima u Bosni i Hercegovini, postoje i izazovi u njegovoj primjeni. Jedan od izazova je nedostatak dostupnosti usluge u nekim dijelovima zemlje, što ograničava pristup liječenju za neke parove. Također, postoji nedostatak informacija o MPO-u u javnosti, što dovodi do stigmatizacije parova koji se odluče za ovaj postupak.

U konačnici, potrebno je više ulaganja u informiranje i educiranje javnosti, kao i poboljšanje dostupnosti ove usluge u cijeloj zemlji. Uz to, potrebno je razmotriti i pružanje dodatnih finansijskih podrški za parove koji žele koristiti usluge MPO-a kako bi se osiguralo da svaki par ima jednake mogućnosti za ostvarenje trudnoće.

OPĆINA KAKANJ IZDVAJA 50.000 KM

Jedan od svijetlih primjera u našoj zemlji je općina Kakanj.

Bračni partneri koji imaju prebivalište na području općine Kakanj mogu podnijeti zahtjev za sufinansiranje troškova medicinski pomognute oplodnje u skladu s Odlukom o sufinansiranju troškova medicinski pomognute oplodnje.

Načelnik Mirnes Bajtarević smatra da je Kakanj jedan od prvih bh. gradova koji je ovo prepoznao.

  • Ovo je jedan od pažnje vrijednih poticajnih programa i Kakanj je to već prepoznao. Ove godine u budžetu Kaknja je planirano 50.000 maraka – kaže ponosno Bajtarević.

U prošloj godini za ove namjene izdvojena su sredstva od 30.000 KM.

  • U prošoj godini za ovu namjenu izdvojeno je 30.000 KM, imali smo 10 zahtjeva, svi su odobreni. U 2023. smo također planirali ovu aktivnost i planirali smo 50.000 KM i već u prva dva mjeseca imamo dva zahtjeva koja su u proceduri rješavanja – kazao je za FTV Edin Aliefendić, pomoćnik općinskog načelnika u Službi za društvene djelatnosti.

PODRŠKA VLADE ZDK IZ PRETHODNOG MANDATA

Tokom 2021. godine u vrijeme mandata prošle vlade Zeničko-dobojskog kantona ovakvi slučajevi su imali pažnju što potvrđuje i odluka iz iste godine prema kojoj Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona donosi Odluku o pravu na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

S obzirom da su na čelu Vlade ZDK novi stranački subjekti nije poznato da li će ova praksa biti nastavljena ostaje da se vidi.

Odluku iz 2021. godine možete pročitati OVDJE.

 

(K. P. / Kakanj-X)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE