Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zatvorili bazu u našoj zemlji: Wizz Air osoblju iz Tuzle ponudio prelazak u druge baze kompanije

Wizz Air je zatvorio svoju bazu na tuzlanskom aerodromu, nešto više od osam godina nakon stacioniranja svog prvog aviona u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom sedmice, avioprevoznik prekinuo je većinu svojih operacija iz Tuzle i premjestio svoja dva stacionirana aviona. Lokalnom kabinskom osoblju ponuđena je mogućnost prelaska u druge baze ove kompanije.

Wizz Air će nastaviti održavati operacije iz Basela, Dortmunda i Memmingena do drugog najprometnijeg aerodroma u Bosni i Hercegovini, koje smatra najprofitabilnijim linijama za Tuzlu.

Linija iz Hahna, jedine preostale rute uz gore spomenuti trio, završit će krajem oktobra.

Ove nadolazeće zimske sezone, Wizz Air će osigurati ukupno 82.100 sjedala na svojim letovima u Tuzli (u dolascima i odlascima zajedno), što je pad od 72,7 posto u odnosu na prethodnu zimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, brojka je manja za 75,9 posto u odnosu na 340.200 mjesta koje je prvobitno stavio u prodaju na svojim uslugama u Tuzli za nadolazeću zimu prije nego što je odlučio zatvoriti svoju bazu.

Wizz Air je saopštio da je “izazovno makroekonomsko okruženje, zajedno s kompliciranim vremenskim uslovima, poput čestih magla” onemogućilo rad velike mreže iz tuzlanskog aerodroma.

Sa svoje strane, Aerodrom Tuzla je rekao da je u pregovorima sa “regionalnim prijevoznicima” oko zamjene dijela prometa Wizz Aira, prenio je Ex-Yu Aviation News.