Zašto se arheolozi previše boje otvoriti grobnicu prvog kineskog cara

Godine 1974. farmeri su naletjeli na jedno od najvažnijih arheoloških otkrića svih vremena na skromnom polju u kineskoj provinciji Shaanxi. Kopajući su pronašli ulomke ljudske figure izrađene od gline. Ovo je bio samo vrh sante leda. Arheološka iskopavanja otkrila su da se polje nalazilo iznad niza jama koje su bile prepune tisućama terakota modela vojnika i ratnih konja u prirodnoj veličini, da ne spominjemo akrobate, cijenjene dužnosnike i druge životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je misija ove vojske od terakote bila čuvanje obližnjeg mauzoleja Qin Shi Huanga, zastrašujućeg prvog cara dinastije Qin koji je vladao od 221. do 210. godine prije Krista, prenosi iflscience.com.

Dok su veliki dijelovi nekropole koji okružuju mauzolej istraženi, sama careva grobnica nikada nije otvorena unatoč ogromnoj količini intriga koje je okružuju. Oči možda nisu virile u ovu grobnicu više od 2000 godina, kada je strahoviti car bio zapečaćen unutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni razlog iza ovog oklijevanja je taj što su arheolozi zabrinuti kako bi iskapanje moglo oštetiti grobnicu, gubeći vitalne povijesne informacije. Trenutačno se samo invazivne arheološke tehnike mogu koristiti za ulazak u grobnicu, uz visok rizik od nanošenja nepopravljive štete.

Jedan od najjasnijih primjera toga dolazi iz iskopavanja grada Troje 1870-ih koje je proveo Heinrich Schliemann. U svojoj brzopletosti i naivnosti, svojim je radom uspio uništiti gotovo sve tragove samog grada koji je krenuo otkriti. Arheolozi su sigurni da ne žele biti nestrpljivi i ponoviti iste greške.

Znanstvenici su iznijeli ideju o korištenju određenih neinvazivnih tehnika za pregled unutrašnjosti grobnice. Jedna ideja je iskoristiti mione, subatomski produkt kozmičkih zraka koje se sudaraju s atomima u Zemljinoj atmosferi, a koji mogu proviriti kroz strukture poput napredne X-zrake. Međutim, čini se da je većina ovih prijedloga sporo krenula s mrtve točke.

Otvaranje grobnice moglo bi dovesti i do mnogo neposrednijih i smrtonosnijih opasnosti. U izvještaju koji je napisao drevni kineski povjesničar Sima Qian oko 100 godina nakon smrti Qin Shi Huanga, on objašnjava da je grobnica zakačena za zamke koje su dizajnirane da ubiju svakog uljeza.

„Izgrađene su palače i slikoviti tornjevi za stotinjak dužnosnika, a grobnica je bila ispunjena rijetkim artefaktima i prekrasnim blagom. Obrtnicima je naređeno da naprave samostrele i strijele pripremljene za gađanje svakoga tko uđe u grobnicu. Merkur je korišten za simulaciju stotinu rijeka, Yangtze i Žute rijeke, te Velikog mora, i podešen da teče mehanički”, stoji u njemu.

Čak i ako 2000 godina staro oružje s lukom zakaže, ovo izvješće sugerira da bi poplava otrovne tekuće žive mogla preplaviti kopače grobova. To bi moglo zvučati kao prazna prijetnja, ali znanstvene studije su proučavale koncentracije žive oko grobnice i otkrile znatno više razine nego što bi očekivali na tipičnom komadu zemlje.

“Vrlo hlapljiva živa možda izlazi kroz pukotine, koje su se razvile u strukturi tijekom vremena, a naše istraživanje podupire drevne kroničke zapise o grobnici, za koju se vjeruje da nikada nije otvorena/opljačkana”, zaključuju autori jednog rada iz 2020.

Za sada je grobnica Qin Shi Huanga zapečaćena i neviđena, ali ne i zaboravljena. Međutim, kada dođe pravo vrijeme, moguće je da bi znanstveni napredak konačno mogao proniknuti u tajne koje ovdje leže nepomućene oko 2200 godina.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE