Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zašto Kakanj nema ministra u novoj Vladi ZDK?

Prošle sedmice izabrana je nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona u kojoj većinu čine članovi po ideji iz Sarajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cinično oduševljenje vladalo je novom većinom u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona što su uspjeli izbaciti Stranku demokratske akcije iz vlasti, a to nije došlo preko noći.

Matematika koja je pobijedila na državnom nivou polako se spušta i na niže. Predstavlja se kao prehrabra, stručna, odlučna i još kojekakvih riječi u superlativu da prosječnom bosanskom čovjeku da na znanje da će mu biti stvarno bolje u godinama koje slijede.

Ruku na srce može se reći da je jedinstvo pobijedilo a Bosna i Hercegovina nakon ratnog perioda vapi za jedinstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOLIKO JE JEDINSTVO JEDINSTVENO

Analiziramo li jedinstvo koje izgleda bajkovito poput knjige sa šarenim koricama uz polaganje zakletvi na kojoj nekima u životu predstavlja kao da polažu zakletvu po završetku doktorskog studija možemo uočiti određene anomalije.

Od ideologije koje u novom sastavu imaju minimalno četiri različite do historije koja je upravo nove-stare članove većine dovodila u razne sukobe.

Žestoko pospremanje Zenice iz 2016. godine postalo je manje važno, obećanja o poslovima u javnim preduzećima su ispunjena, a konstantni pritisak i u pogrdnom tonu nadimak “konobarica” postaje nevažan. U konačnici iz tog bosanskog lonca prepunog šljama, uvreda i neprimjerenih kritika iskrčkao se u jednu veliku ljubav po cijenu promjene ideologije i životnog komfora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas nećemo sa HDZ-om, drugi dan potpisujemo sa HDZ-om. Godinama kriminalna organizacija postala je organizacija saradnje i borbe protiv kriminala…

KAKANJ NEMA MINISTRA U VLADI ZDK

U petak je na drugoj sjednici Skupštine ZDK u okviru druge tačke dnevnog reda je donesena Odluka o potvrđivanju Vlade Zeničko–dobojskog kantona koju čine sljedeći članovi: Amra Mehmedić, premijerka Zeničko-dobojskog kantona, Benjamin Sinanović, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova, Edin Hasaničević, ministar Ministarstva za pravosuđe i upravu, Dženana Čišija, ministrica Ministarstva finansija, Samir Šibonjić, ministar Ministarstva za privredu, Danijel Pašić, ministar Ministarstva za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline, Zlatko Jelić, ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Adnan Sirovica, ministar Ministarstva za boračka pitanja, Tanja Radoš Kosić, ministrica Ministarstva zdravstva, Draženka Subašić, ministrica Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Vinko Marić, ministar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Kako je portal prvotono nastao u Kaknju tako smo dužni osvrnuti se na sve učestalije pitanje o kojem se raspravlja u proteklih nekoliko dana – zašto Kakanj nema nijednog ministra u novoformiranoj Vladi ZDK?

Ako ćemo realno i po zakonu Kakanj i ne mora da ima ministra, posebno ako znamo podatak da je iz ove općine u proteklih desetak godina uvijek bio neko. Logično je da participira i neko iz općine koja dosad nije imala predstavnike ili jednostavno da poveća broj predstavnika.

Sve to lijepo zvuči ali da Kakanj nije među prvim općinama koje uplaćuju prihode od kojih kanton i novac koji se dijeli živi, čak i po broju zaposlenih osoba. Kakanj je taj koji ne prodaje priču o moralnim vertikalama, ne gubi vrijeme po sudovima, ne bavi se u vladi “viškom Hrvata” već općina u kojoj se radi i gradi i novac koji pristiže od kantona ulaže na najbolji mogući način.

Ukratko, Kakanj većim dijelom hrani kanton!

KOLIKO SE PITAJU ‘MALE’ STRANKE

Zašto Kakanjka  Behija Kulović umjesto zamjenika/predsjedavajućeg Skupštine ZDK ne bi mogla, shodno biografiji, biti ministrica Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport?

Očito su pregovaračke sposobnosti novih članova svedeni na nulu kako bi uspjela matematička koalicija kojoj će očito jedini uspjeh biti svrgavanje Stranke demokratske akcije sa vlasti. Svakako da bi Stranka demokratske akcije (SDA) trebala konsolidirati vlastite redove posebno sarajevski tabor zbog kojeg je ZDK postao kolateralna šteta.

Ipak, Kakanj i građani ove općine još  uvijek nisu osjetili kako je izaći iz zone komfora koja im predstoji. Svaki “problem” na području općine Kakanj u nadležnosti kantona rješavao se do sada brzo i efikasno. Formiranjem nove Vlade ZDK ako je suditi po djelovanju već viđenim licima u nekim ranijim stranačkim projektima  za Kakanj predstoji mračno doba u pogledu bilo kakvog ulaganja u rekonstrukcije i izgradnje.

Iako su određene prognoze, iznesene i u ovom tekstu, izvjesne treba dostojanstveno pričekati 100 dana od formiranja nove vlade a zatim sumirati rezultate i procijeniti njenu realnu efikasnost.

Uživajte u predstojećim praznicima jer već od početka 2023. godine nas očekuje nova realnost i turbulentan period.

Rudarski pozdrav – Sretno!