Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zaleđavate li mljeveno meso? Nemojte napraviti najveću grešku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljeveno meso nezaobilazan je dio brojnih jela. Od nje možete raditi burgere, mesne okruglice i štruce. Taj tip mesa bit će odlična ideja i za razne umake i variva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite uživati u jelu na bazi mljevene junetine, važno je meso pohraniti na odgovarajući način. Sirova mljevena junetina u frižideru može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti.

Manje porcije

Jedna od najvećih greški koju možete napraviti kada zamrzavate mljeveno juneće meso jest da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 stepeni. Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, provjerite termometrom.

Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije. Stavite onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jest odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku porciju mljevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u plastičnu vrećicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u frižideru duže od tri do četiri mjeseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svom kvalitetu i okusu.

U led možete staviti i već termički obrađeno mljeveno meso, npr. bolonjez umak. Pustite da kuhani umak s mesom dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga spakirate u individualne porcije i stavite na zamrzavanje.

A znate li kako je najbolje odmrznuti mljeveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u zdjelicu i prebacite u frižider na 24 sata i pustite da se odmrzne do kraja prije nego što ga upotrijebite za željeno jelo.

Meso obvezno stavite na tanjir ili u zdjelicu kako biste spriječili kapanje tekućine iz odmrznutog mesa po drugim namirnicama u frižideru. U toj tekućini mogu se naći štetne stvari koje mogu kontaminirati hranu ako nije dobro termički obrađena i ugroziti vaše zdravlje.

- Marketing -