Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zaledila vam je brava od automobila? – Evo šta trebate uraditi u tom slučaju da sigurno otvorite vrata

Nikada nemojte koristiti kipuću vodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ledena kiša, odmrznuti i ponovno smrznuti snijeg: i jedno i drugo može uzrokovati da se voda nakuplja u bravi i tamo se smrzne. Rezultat: vrata automobila više se ne otvaraju. Ipak, prije rješavanja problema treba provjeriti da li su zaleđena vrata automobila, ili samo brava.

Prvo što treba da se učini jeste da se provjeri da li su gume na vratima automobila zamrznute i spojene, ili je brava zaleđena – dalja opcija naravno ne predstavlja problem za automobile s centralnim zaključavanjem. Ako ključ ulazi u bravu i može da se okrene, ali vrata se ne otvaraju, zamrzavanje je zbog gumene ivice vrata. U tom slučaju nikada nemojte pokušavati na silu da otvorite smrznuta vrata automobila, prenosi nova.rs.

Jer ako su gume na vratima i karoseriji slijepljene, materijal može popucati i moglo bi da dođe do ozbiljnije štete. Umjesto da prisilno povučete vrata, prvo bi trebalo da pritisnute spoljnu stranu vrata automobila. Uz malo vještine, led može da popuca. Možete i lagano da kucate po limenom delu vrata. Isprobajte i druga vrata: možda je suvozačeva vrata lakše otvoriti?

Prije početka putovanja, vozačeva vrata takođe moraju da se otvore spolja, kako bi mogla da se omogući bilo kakva pomoć nakon nesreće. Druga mogućnost: zagrijati vodu na oko 50 stepeni, a zatim pažljivo sve to izlijte na okvir vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nikada nemojte koristiti kipuću vodu, jer ona može da ošteti boju. I ne prelivajte je preko stakla: nagli porast temperature može uzrokovati pucanje stakla. Ako vrata mogu ponovo da se otvore, osušite unutrašnjost vrata i kako biste spriječili ponovno smrzavanje.

Ako je brava zamrznuta, prvo isprobajte hemijski odmrzivač. Alternativa bi bila uglavnom sredstvo za dezinfekciju koje sadrži alkohol, a koje mnogi ljudi ionako uvijek imaju u džepu kaputa. Ako pri ruci nema leda, bio bi od pomoći upaljač kojim ćete zagrijati ključ automobila.

Zatim pažljivo i polako ugurajte topli ključ u bravu i okrenite ga: tako se led u bravi može odmrznuti.

ODMRZAVANJE FENOM?

Nije dobra ideja! Molimo ne razmišljajte o odmrzavanju vrata ili brave fenom za kosu. Nažalost, to obično ne pomaže. Na hladnoći, vruć vazduh iz fena za kosu hladi se tako brzo da ni ne dolazi do zaleđenih dijelova. To može čak i da ošteti vrata zbog visokih temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i prije prvog mraza, očistite gume na vratima proizvodom za njegu od specijalizovanog prodavca automobila.

Niježni sloj sprječava direktan dodir sa gumom i tako osigurava da se ne mogu međusobno smrznuti. Takođe štite gumu na vratima od isušivanja ili lomljenja.

Brava na vratima može da se zaštiti grafitom, a pomaže i redovno podmazivanje.