Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zagrepčani ludi za sarajevskom pitom: Čekaju u redovima za najbolji burek u gradu

Pite rade prema receptu iz aščinice ASDŽ-a na Baščaršiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pite rađene po izvornoj sarajevskoj recepturi i pečene ispod saća, dobile su novu adresu u Zagrebu, a na veliko oduševljenje Zagrepčana koji ih smatraju najboljima u gradu.

Naime, kako su najavili na svojim društvenim mrežama, ekipa iz Pita Cuta danas od 9 sati započela je s radom na novoj, za sada već drugoj zagrebačkoj adresi – Dužice 30, iza Trešnjevačke tržnice.

Za očekivati je kako će ljubitelje sarajevskih pita novo mjesto itekako zainteresirati pa bi se moglo čekati u redu za komad slasnog bureka.

Iza Pita Cuta stoje Alvedin Huzejrović i njegova supruga Selma Hadžić Huzejrović, a prvu poslovnicu na tržnici Utrina otvorili su 2021. godine i odmah izazvali veliku zainteresiranost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pite i burek prodaju na kilogram pa smo tako pri prvom posjetu pola kilograma bureka platili 42,50 kune i sami se uvjerili kako je u pitanju zbilja odličan proizvod, taman slan i papren, s hrskavom koricom, ali još uvijek mekan, savitljiv i zbilja slastan, piše jutarnji.hr.

U Pita Cutu rade iskusni pita majstori koji jufke ne razvlače pomoću oklagije i stolnjaka već ručno, posebnom tehnikom koja uključuje i bacanje plahte tijesta u zrak, kako su ispričali po otvorenju svoje poslovnice na utrinskoj tržnici. Tamo pite peku ispod četiri velika sača, a nude ih u osam različitih varijanti – burek, šareni burek, sjeckani burek, buredžici, sirnica, krumpiruše, zeljanica i tikvenica.

Također, pite rade prema receptu iz aščinice ASDŽ-a na Baščaršiji gdje, kako su za ovaj hrvatski portal rekli Selma i Alvedin, rade najbolji burek na svijetu. Meso nabavljaju od mesara Tomeka, sami ga faširaju, sir i vrhnje također nabavljaju na tržnici, a i jaja su domaća.

– Nakon našeg bureka ne treba ti maramica, nećeš se sav umastiti. Mi nemamo potrebe ništa maskirati začinima, jer imamo dobre sastojke, ali to je zaista individualno. Ipak, čuo sam da ljudi kažu da treba paprit‘ burek da ti sinusi prorade, ali mi u to ne vjerujemo, niti nam paše – rekao je Alvedin svojevremeno.