Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zabilježen porast cijena nafte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima nivo od 83 dolara budući da je ulagače ohrabrila procjena vodećih proizvođača o snažnom rastu potražnje i signal iz američke centralne banke o snižavanju kamatnih stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 34 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83.11 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 78.18 dolara.

“Fed ne bi trebao predugo čekati sa spuštanjem kamatnih stopa”

Potporu cijenama pružila je procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2.25 miliona barela dnevno i za 1.85 miliona barela dnevno u 2025., u skladu s proračunima iz januara.

OPEC-ova projekcija o “gotovo neutaživoj žeđi za naftom 2024. i 2025.” nadmašila je konzervativne procjene drugih institucija, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulagače je ohrabrila i izjava dužnosnika američke centralne banke Austana Goolsbeeja da bi cijene u idućim mjesecima mogle rasti i snažnije no što se očekuje, ali to neće ugroziti približavanje ciljanoj stopi inflacije od dva posto.

Fed ne bi trebao predugo čekati sa spuštanjem kamatnih stopa, dodao je.

Niži troškovi finansiranja poduprli bi privredni rast i potražnju za energijom.

Oštar pad zaliha benzina i derivata u SAD-u

Potporu cijenama pružio je i oštar pad zaliha benzina i derivata u SAD-u u prošloj sedmici, za 7.23 miliona odnosno za 4.02 miliona barela, prema podacima udruge proizvođača API, znatno snažniji no što se očekivalo. Zalihe nafte porasle su pak za 8.52 miliona barela zbog održavanja rafinerija.

Kazahstan je u međuvremenu objavio da će u iduća četiri mjeseca kompenzirati prekomjernu proizvodnju nafte na početku godine kako bi ispunio obvezu iz sporazuma OPEC-a i njegovih saveznika o ograničavanju opskrbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 98 centi, na 81.43 dolara.

- Marketing -