Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Za proljetnu sjetvu u Kaknju i drugim općinama u ZDK dodatnih 350.000 KM poticaja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o vanrednoj raspodjeli dodatnih 350.000 KM poticaja za proljetnu sjetvu registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u tom kantonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni ministar Mirsad Hadžić rekao je da tom mjerom nije moguće pratiti “divljanje cijena” repromaterijala na tržištu, ali da resorno ministarstvo i Vlada nastoje da taj iznos bude koliko-toliko prihvatljiv za poljoprivrednike.

– Mi ćemo s ovom mjerom biti prvi organ u FBiH koji će isplatiti poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu – naglasio je ministar Hadžić.

Napomenuo je da su sredstva za poljoprivrednu sjetvu namijenjena gazdinstvima koja su ostvarila poticaje u 2021. godini, tako da neće biti ni raspisivan novi javni poziv.

– Danas je zadnji dan za ažuriranje njihovih podataka i oni će nam biti referentni za raspodjelu. Mi njih imamo u bazi podataka i s ovom su se odlukom stvorili uslovi da im, već donošenjem uputstva najdalje za 10 dana, sredstva mogu biti isplaćena na njihove račune – najavio je Hadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će programom ministarstva koji će biti donesen na jednoj od narednih sjednica Vlade biti predviđena sredstva “za sve nove zasade što se tiče poljoprivredne proizvodnje”, saopćeno je iz Press službe ZDK.